Punca dan Cara Mengatasi Kulit Kepala Gatal (Itchy Scalp)?

Anonymous
Selamat pagi doktor. Saya seorang guru tadika. Saya telah bekerja di tadika ini selama 10 tahun sekarang. Terdapat 20 orang kanak-kanak yang sedang belajar di tadika saya. Tadika saya sangat bersih dan sering dibersihkan oleh pembantu. 2 minggu yang lalu, seorang kanak-kanak menjangkiti kutu rambut tetapi tidak diperasan oleh sesiapa sehingga dia sering menggaru kepalanya dengan kuat sampai ada pendarahan. Saya bertanya dia kenapa dia sentiasa menggaru kepalanya dan kanak-kanak itu memberitahu bahawa kulit kepalanya sangat gatal. Baru saya perhatikan bahawa terdapat biji-biji yang berwarna putih di kulit kepala serupa kutu rambut tetapi saya tidak pasti. Saya menyuruh dia untuk membasuh rambutnya dengan bersih di rumah. Beberapa hari yang lalu pula, kanak-kanak yang lain pula mengalami gejala yang sama. Saya telah pesan ibubapa mereka untuk menjaga kebersihan rambut kanak-kanak tersebut. Saya bimbang keadaan ini akan menjejaskan kanak-kanak lain dan mengakibatkan tumpuan mereka terhadap pelajaran akan merosot oleh kerana keadaan yang tidak selesa. Saya terpaksa mengasingkan kanak-kanak yang mengalami masalah kutu daripada kanak-kanak lain supaya tidak merebak. Ini merupakan pertama kali kejadian ini berlaku. Saya juga risau keadaan ini akan mengancam nama tadika saya oleh kerana kanak-kanak mengalami jangkitan kutu rambut. Apakah cara untuk mengatasi masalah ini? Apakah nasihat yang harus diberikan untuk para ibubapa?
Anonymous
Selamat pagi doktor. Saya seorang guru tadika. Saya telah bekerja di tadika ini selama 10 tahun sekarang. Terdapat ... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Anda tidak perlu bimbang tentang keadaan anak anda kerana perkara tersebut adalah biasa dalam kalangan kanak-kanak di sekolah. Kutu rambut atau “ticks” adalah sejenis jangkitan serangga yang tinggal di rambut manusia dan hidup dari menghisap darah melalui kulit. Keadaan ini boleh dirawati dengan mudah.
Terima kasih atas soalan anda. Anda tidak perlu bimbang tentang keadaan anak anda kerana perkara tersebut adalah bi... See More

Apakah penyebab kulit kepala gatal

Penyebab utama kulit kepala gatal adalah kelemumur dan serangan kutu atau uban. Menggaru kulit kepala gatal juga menyebabkan luka dan jangkitan. Terdapat juga penyebab lain seperti yang berikut:

 • Kelemumur: kulat yang tumbuh secara berlebihan akan mengakibatkan minyak dan sel-sel kulit mati di sekitar kulit kepala. Serpihan atau kulit kepala yang mengelupas boleh terjadi di samping kegatalan. Kelemumur juga boleh terjadi jika kerap mencuci rambut atau mengguna produk perawatan rambut.
 • Stres: ketika seseorang sedang stres, antara tindak balas yang berlaku adalah menggaru kulit kepala secara tidak sengaja. Kulit kepala boleh menjadi luka jika kuat digaru.
 • Alahan: alergi daripada bahan penjagaan rambut harian merupakan antara penyebabnya. Mengeringkan rambut dengan pengering rambut atau alat-alat lain yang memberikan kepanasan pada kulit kepala atau penggunaan semburan yang mengakibatkan kulit kepala kering. 
 • Cuaca: meluangkan banyak masa di kawasan bersuhu dingin atau terlalu panas boleh menyebabkan kulit kepala gatal kerana kelembapan yang diperlukan oleh kulit kepala menjadi kurang.
 • Jangkitan kulit: penyakit dermatitis menyebabkan kulit kepala gatal, keradangan dan bernanah.
 • Bisul: ini adalah seperti sebiji jerawat kecil yang tumbuh di bawah lapisan teratas kulit kepala. Bisul selalunya mengandungi bahan berminyak semi-pepejal putih. Bisul boleh menjadi gatal dan sakit. 
 • Psoriasis kulit kepala: kulit kepala menjadi timbul, kemerahan dan serpihan. Penyakit ini boleh menjadi ringan dan hampir tidak dapat dikesan. Penyakit ini boleh juga menjadi teruk, berlarutan, dan menyebabkan kudis tebal dan kulit kepala keras. Psoriasis selalunya ditemui di beberapa bahagian tubuh seperti lutut, siku dan punggung. 
 • Folikulitis: ini adalah keradangan atau jangkitan folikel rambut. Bakteria yang menyebabkan penyakit ini adalah “staphylococcus aureus”. Jika tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menjadikan semakin teruk di mana bahagian yang terjejas boleh menyebabkan keguguran rambut dan rambut tidak mungkin tumbuh lagi. 
 • Jerawat: folikel rambut yang tersumbat dengan minyak semula jadi, serpihan sel, dan kotoran adalah tempat pembiakan yang sesuai untuk mikroba yang menyebabkan jerawat pada kulit kepala dan kegatalan.
 • Kanser: benjolan yang disebabkan oleh pertumbuhan kanser dari sel-sel kulit kepala akan mengakibatkan kegatalan. Bahagian kulit kepala yang tidak tertutup oleh rambut sering menjadi kawasan yang terjejas kerana pendedahan kepada cahaya matahari yang berlebihan.
 • Urtikaria: keadaan ini adalah disebabkan oleh alergi. Beberapa ketulan kecil atau besar dan merah merupakan ciri keadaan ini. Keadaan ini akan menyebabkan kegatalan yang teruk.
 • Kurap: keadaan ini sering berkaitan dengan panau dan kudis. Ini adalah akibat jangkitan jamur dari lapisan luar kulit kepala dan rambut. Kurap yang kerap menyerang kulit kepala adalah gangguan yang menular di mana kanak-kanak yang berusia sekolah sering mengalaminya.
 • Kutu rambut: kutu merupakan sejenis parasit. ketika kutu menghisap darah dari kulit kepala, kegatalan akan dirasa oleh kerana air liurnya yang mengandungi zat-zat yang bersifat alergen. Kutu adalah penyebab biasa dalam kalangan kanak-kanak.
 • Uban: uban adalah rambut yang mati dan berwarna putih. Uban ini biasanya didapati dalam kalangan orang tua, tetapi ada kalanya juga muncul pada rambut kanak-kanak atau remaja. Uban pada rambut juga menyebabkan gatal pada kulit kepala. 
 • Penggunaan produk rambut yang mengandungi minyak berlebihan: minyak yang berlebihan akan menyebabkan rasa gatal pada kulit kepala. Jika rambut sering terdedah pada cahaya matahari, debu dan kotoran, kegatalan kulit kepala akan sentiasa berulang.
 
 • Keadaan kulit kepala kering: kulit kepala yang kering boleh terasa gatal. Kulit kepala kering boleh menyebabkan kegatalan yang berlebihan jika sentiasa berada di kawasan dingin atau sering mencuci rambut. 
 • Cacar air: virus “varicella zoster” merupakan penyebab cacar air. Virus ini juga boleh bermanifestasi di bahagian kulit badan yang lain. Virus ini boleh mempengaruhi saraf and mengakibatkan penyakit lain seperti herpes.

Apakah gejala kulit kepala gatal

Selain kegatalan, gejala-gejala kulit kepala gatal yang lain adalah:

 • Kelemumur: serpihan kulit yang berkisar dari kecil dan putih menjadi besar, berminyak, dan kuning, kegatalan pada kulit kepala atau kening, sekitar garis rambut, telinga, atau hidung, atau di tengah dada atau belakang.
 • Alahan: kegatalan yang teruk, sensasi membakar pada kulit kepala, muka, atau leher, lepuh atau welder, bengkak kulit kepala dan muka, bengkak kelopak mata, bibir, tangan, atau kaki, ruam merah, kemarahan di mana-mana di badan.
 • Jangkitan kulit: serpihan pada kulit kepala, rambut, kening, janggut atau kumis, kawasan kulit berminyak diliputi dengan kulit putih atau kuning atau kulit kerak, kerak pada kulit kepala, muka, sisi hidung, telinga, kelopak mata, dada, ketiak, kawasan pangkal atau di bawah payudara, kulit merah.
 • Bisul: jangkitan kulit di sekitar bisul, kemerahan, kesakitan, membengkak, lebih banyak bisul boleh muncul di sekitar bisul asal, demam, kelenjar limfa boleh bengkak.
 • Psoriasis kulit kepala: kulit kepala menjadi bersisik, merah, bergelombang, perak berselerak, pengelupasan seperti kelemumur, kulit kepala kering, kesakitan, keguguran rambut. 
 • Folikulitis: kelompok benjolan merah kecil atau jerawat yang berkepala putih yang berkembang di sekitar folikel rambut, lepuh yang mengandungi nanah yang pecah dan berkerak, kesakitan, bengkak pada kulit kepala.
 • Kanser: benjolan yang merah, tumbuhan yang bersisik, berdarah dan berkerak, luka yang tidak sembuh, turun berat badan tanpa sebab, kurang selera makan.
 • Urtikaria: welts muncul di beberapa tempat, suar, gatal, membengkak.
 • Kurap (“tinea capitis”): permukaan yang bersisik dan kering serupa kelemumur, keguguran rambut, kerak kuning, rambut kusam, titik hitam pada kulit kepala, kelenjar limfa bengkak, jisim yang sangat meradang serupa abses. 
 • Kutu rambut: kesakitan atau bengkak pada tapak gigitan, ruam, sensasi membakar di tapak gigitan, lepuh, susah bernafas jika teruk, kemerahan di sekitar tapak gigitan, kekakuan leher, sakit kepala, loya, demam, bengkak kelenjar limfa.
 • Cacar air: ruam yang sakit dan gatal, demam, kurang selera makan, sakit kepala, kelemahan atau keletihan. 

Apakah rawatan kulit kepala gatal

 • Kelemumur: shampoo yang mengandungi “zinc pyrithione”, selenium, atau minyak pohon teh. “Zinc pyrithione” adalah antifungal dan antibakteria yang boleh mengurangkan jamur yang menyebabkan kelemumur dan kulit kepala gatal. Bahan semulajadi seperti minyak esensial pohon teh juga mengandungi “antifungal” dan antibakteria. 
 • Psoriasis: shampoo yang mengandungi “salicylic acid”, minyak atau krim yang mengandungi “coal tar” boleh hilangkan rasa gatal pada kulit kepala. Pelembap dalam bentuk salap. Cuka apel juga boleh digunakan. 
 • Kurap: shampoo untuk menghilangkan jamur boleh digunakan. Ubat oral antifungal juga disarankan untuk diambil kira-kira 6 minggu. 
 • Dermatitis: krim antifungal topikal atau shampoo berubat boleh mengawal gejala penyakit ini. 
 • Alahan: kenalpasti alergen yang menyebabkan alahan kepada kulit kepala dan berhenti menggunakannya atau menggantikannya dengan produk rambut yang sesuai.
 • Bisul: sapukan kompres panas dan rendam bisul dalam air suam. Ini akan mengurangkan kesakitan dan membantu menolak nanah ke permukaan. Basuh dengan sabun antibakteria sehingga semua nanah hilang. Jangan sesekali pecahkan bisul dengan jarum.
 • Folikulitis: shampoo yang mengandungi bahan antifungal dan antibiotik topikal boleh digunakan.
 • Urtikaria: ubatan antihistamin dan steroid boleh diambil. Mampatan sejuk juga boleh mengurangkan kegatalan.  
 • Kurap (“tinea capitis”): dirawat dengan antifungal.
 • Kutu rambut: “tweezer” boleh digunakan untuk membuang kutu. Basuh tempat gigitan kutuk dengan sabun dan air secukupnya.
Sekiranya keadaan kulit kepala gatal menjadi semakin teruk, sila dapatkan nasihat daripada doktor anda atau para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

References