Apakah cara yang paling efektif untuk makan Postinor?

Anonymous
Salam Doktor, saya ingin bertanya tentang obat pil Postinor. Saya sudah berkahwin dan saya tidak mengambil apa-apa pil perancang. Saya masih menyusu badan anak saya berumur 11 bulan. Saya ada terdengar pasal pil Postinor ini daripada kawan saya. Dan saya ingin tahu mengenainya lebih lanjut. Saya dengan suami saya kadang-kadang melakukan hubungan seks tanpa memakai kondom, dan saya sangat bimbang untuk mengandung lagi memandangkan anak saya masih bayi dan seingat saya untuk mendapat mengandung lagi, perlu ada jurang 2 tahun. Saya terdengar pil postinor ini sangat berkesan untuk menghalang mengandung. Nak juga tahu kalau obat ini sesuai dengan saya.
Kalau saya mengambil pil Postinor ini, adakah ia akan memberi kesan sampingan pada kitaran haid saya? Kerana selepas kahwin saya ada masalah haid tidak tetap, haid saya datang sikit-sikit, kadang-kadang dalam 3 atau 5 hari sahaja ia datang, itupun tak banyak sangat. Dan saya dengar juga kalau ambil pil Postinor ini, berat badan akan naik, betul ke doktor? Bimbang juga saya, sebab saya jenis jaga badan, saya tak nak berat badan naik jika saya makan pil ini. Lepas saya bersalin ini pun, susah saya nak turunkan berat saya. Satu lagi doktor, bagaimana caranya untuk saya ambil pil Postinor ini, ada pantang-pantang dia tak? Perlu saya jaga makan ke? Berharap doktor dapat bantu saya sangat-sangat.
Anonymous
Salam Doktor, saya ingin bertanya tentang obat pil Postinor. Saya sudah berkahwin dan saya tidak mengambil apa-apa ... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Wasalam, terima kasih menggunakan perkhidmatan ini. Berkenaan dengan soalan Puan, pil ini adalah pil perancang atau kontraseptif kecemasan yang diambil 72 jam selepas melakukan hubungan seksual. Ia tidak selalu membahayakan dan mempunyai kesan sampingan tetapi amat jarang sekali ia memberi kesan pada wanita. Paling-paling ia akan memberi kesan haid datang awal atau lambat. Tetapi, jika terlalu kerap dalam mengambil pil ini, ia akan menggangu kitaran haid Puan. Bagi wanita yang kerap melakukan hubungan seksual, dinasihatkan untuk mengambil alat pencegah hamil seperti IUD atau suntikan perancang hormon selain daripada pil perancang bagi mencegah hamil untuk jangka masa yang panjang. Kenaikan berat badan bukannya salah satu kesan sampingan bagi pil ini, maka Puan tidak perlu risau berkenaannya. Tidak perlu pantang apa-apa terutamanya sekali dalam pemakanan apabila Puan mengambil pil ini tetapi Puan harus mengambilnya sebaik sahaja selepas bersetubuh dalam masa 72 jam untuk tablet pertama dan 12 jam selepasnya untuk tablet kedua. Ingin saya jelaskan lebih lanjut berkenaan pil ini di bawah seperti berikut.
Wasalam, terima kasih menggunakan perkhidmatan ini. Berkenaan dengan soalan Puan, pil ini adalah pil perancang atau kont... See More

Apakah Pil Perancang Kecemasan (levonorgestrel)?

Pil yang dinyatakan oleh Puan adalah kontraseptif atau pil perancang kehamilan kecemasan sahaja. Pil ini tidak dimaksudkan sebagai kaedah kontrasepsi biasa. Ia digunakan untuk mengelakkan kehamilan apabila diambil dalam tempoh 72 jam hubungan seks tanpa perlindungan. Dianggarkan bahawa pil ini akan menghalang 85% kehamilan yang diharapkan. 95% kehamilan dijangkakan akan dicegah jika diambil dalam 24 jam pertama, menurun kepada 58% jika diambil antara 48 jam dan 72 jam selepas hubungan tidak dilindungi.

Tidak diketahui sama ada ia berkesan jika diambil lebih daripada 72 jam selepas hubungan tidak dilindungi.

Pil pencegah kehamilan kecemasan ini tidak akan menghalang anda daripada mendapat penyakit menular seksual. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai mengapa anda mengambil pil kotraseptif kecemasan.


Apakah Cara Penggunaan Pil Kontraseptif Kecemasan (levonorgestrel)?

 • Ambil satu tablet secepat mungkin selepas melakukan hubungan seks tanpa perlindungan (kondom dll). Lebih awal anda mengambilnya, lebih berkesan untuk mencegah hamil. Dinasihatkan untuk mengambilnya sebaik sahaja selepas bersetubuh. 
 • Tablet pertama harus diambil tidak lewat daripada 72 jam selepas bersetubuh. Ambil tablet kedua sebaik 12 jam selepas tablet pertama.
 • Disebabkan anda perlu mengambil tablet kedua 12 jam selepas mengambil tablet pertama, anda perlu merancang masa megikut kesesuaian supaya anda tidak mudah lupa untuk mengambil tablet kedua (contohnya, tidak pada pertengahan malam ketika anda mungkin sedang tidur) dan ambil tablet pertama 12 jam sebelum itu. Ini bermakna anda mungkin perlu tangguh untuk mengambil dos pertama sedikit. Anda harus ingat walaupun anda sudah mengambil tablet pertama, kesan untuk mencegah hamil sudah pun berlaku.
 • Jika anda muntah dalam masa 2 jam slepeas mengambil salah satu tablet, anda harus kembali ke farmasi, doktor atau klinik kerana kemungkinan tablet tidak diserap dengan betul dan ini menyebabakan anda perlu mengambil tablet tambahan.

Apakah Kesan Sampingan Pil Kontraseptif Kecemasan (levonorgestrel)?

 • Kesan sampingan yang biasa adalah keletihan, mual dan muntah. Sesetengah pesakit juga mengalami sakit perut, cirit-birit, pening kepala, sakit kepala, payudara lembut, pendarahan faraj meningkat dan tindak balas kulit.

 • Dalam sesetengah kes, 2-3 hari selepas  pengambilan tablet,  pendarahan mungkin akan berlaku di mana kebiasanya ia akan berhenti secara spontan. Dalam kebanyakan kes, haid seterusnya akan bermula seperti yang dijangkakan atau agak awal. Sekiranya haid anda lewat melebihi 7 hari, disyorkan untuk melakukan ujian kehamilan.

 • Kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas mungkin juga berlaku pada sesetengah pesakit. Maklumkan pada doktor atau ahli farmasi anda jika anda melihat apa-apa yang membuat anda merasa tidak sihat.

Apakah Yang Perlu Saya Jangkakan Selepas Mengambil Pil Kontraseptif Kecemasan (levonorgestrel)?

 • Anda perlu berjumpa dengan doktor anda dalam masa 3 minggu selepas mengambil pil perancang kecemasan.

 • Anda mungkin akan mengalami pendarahan atau pendarahan vagina lebih awal daripada jangkaan.

 • Jika anda tidak mendapat haid dalam masa 3 minggu selepas mengambil tablet, anda perlu ke klinik, kerana anda mungkin hamil. Jika kesan ubat tidak berfungsi, anda boleh hamil. Doktor akan meminta anda untuk melakukan ujian kehamilan. 

 • Sekiranya mengalami sakit perut yang teruk, anda perlu pergi ke klinik dengan segera kerana, walaupun ia jarang berlaku, kehamilan di luar rahim mungkin berlaku.

 • Pil ini hanya diambil sebagai langkah kecemasan. Sekiranya anda belum berbuat demikian, anda harus berbincang dengan doktor untuk berbincang cara lain untuk kontrasepsi jangka panjang.

 • Anda tidak boleh menyusu dalam tempoh tiga hari selepas mengambil pil ini.

Berapa Kerap Saya Boleh Mengambil Pil Kontraseptif Kecemasan (levonorgestrel)?

 • Ia bukan kaedah kontraseptif biasa. 

 • Cuba gunakannya dalam kecemasan sahaja, jangan mengambilnya terlalu kerap.  

 • Secara umumnya anda tidak boleh mengambilnya lebih dari satu kali dalam satu kitaran haid. 

 • Jika pil ini digunakan lebih dari satu kali dalam kitaran haid, ia lebih cenderung untuk mengganggu kitaran haid anda.

 • Pil ini tidak berfungsi sebagai kaedah kontrasepsi biasa (Pil perancang, IUD, suntikan hormon).

 • Doktor, jururawat atau klinik perancang keluarga boleh memberi informasi mengenai kaedah kontrasepsi jangka panjang yang lebih berkesan untuk mencegah anda hamil.

Amaran: Dilarang Mengambil Pil Ini Ketika Anda:

 • Mengandung
 • Pernah melakukan hubungan seks yang tidak dilindungi lebih daripada 72 jam dalam kitaran haid yang sama, kerana anda mungkin sudah mengandung
 • Anda mengalami pendarahan faraj yang tidak diketahui sebabnya
 • Anda mempunyai kanser payudara
 • Anda alah kepada mana-mana ramuan tablet 
 • Tablet kelihatan rosak
 • Jangan mengambil pil ini selepas tarikh luput yang dicetak pada pek atau jika pembungkusan itu koyak atau menunjukkan tanda-tanda gangguan.
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil apa-apa ubat lain, termasuk yang dibeli dari pasar raya atau farmasi. Sesetengah ubat boleh menghalang pil kontraseptif kecemasan daripada berfungsi dengan baik atau ia mungkin menjejaskan cara ubat-ubatan lain berfungsi. Contoh ubat yang boleh mengganggu keberkesanan pil kontraseptif ialah:
 • Ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat epilepsi (contohnya, barbiturat, primidon, phenytoin, dan carbamazepine).
 • Ubat-ubatan digunakan untuk merawat tuberkulosis (contohnya, rifampisin, rifabutin).
 • Rawatan untuk jangkitan HIV (ritonavir).
 • Ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan kulat (griseofulvin).
 • Rawatan herba yang mengandungi wort St John (Hypericum perforatum)

Bagaimana Saya Ingin Tahu Pil Kontraseptif Itu Berkesan?

 • Anda akan tahu ia telah berkesan apabila anda mendapat haid seterusnya dan haid anda kelihatan normal.

Bilakah Anda Harus Pergi Ke Klinik?

 • Jika haid anda datang lewat melebihi 5 hari atau kelihatan luar biasa seperti terlalu banyak atau kemerahan terang.
 • Jika anda masih bimbang bahawa anda mengandung.
 • Sekiranya anda mengalami sakit yang mendadak atau tidak rasa selesa pada bahagian perut dibawah dan haid datang lewat.
 • Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang kesihatan anda atau inign tahu mengenai kaedah kontrasepsi yang paling sesuai untuk anda.

Layari laman web www.doctoroncall.com.my untuk maklumat lanjut.


References