Apakah Itu Skoliosis/ Tulang Belakang Melengkung?

Skoliosis, Penyakit Tulang Belakang Melengkung Kiri Atau Kanan- DoctorOnCall
Anonymous
Salam sejahtera doktor. Nama saya Aishah dan saya seorang ibu tunggal. saya mempunyai seorang anak perempuan berusia 10 tahun. Semenjak dua menjak ini, saya dapati terdapat beberapa perubahan fizikal yang terjadi pada anak saya. Mulanya, dia berjalan dengan tidak stabil dimana dia tidak boleh berdiri tegak dan kerap terjatuh. Saya juga perasan yang bahu anak saya senget sebelah. Mungkin saya agak sensitif terhadap perubahan fizikal anak saya. Antara yang paling merisaukan saya ialah dia mula mengadu sesak nafas dan kebas dibahagian kaki. Apa sebenarnya yang berlaku pada anak saya? Saya lihat dia semakin berdiam diri dan pernah mengatakan dia berbeza jika dibandingkan dengan rakan sebayanya. Tolong bantu saya doktor.
Anonymous
Salam sejahtera doktor. Nama saya Aishah dan saya seorang ibu tunggal. saya mempunyai seorang anak perempuan berusia 10 ... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima Kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami. Saya fahami tentang kebimbangan yang anda hadapi sebagai ibu tunggal kepada keluarga kecil anda. Mendengar keluhan anda tentang masalah fizikal yang anak anda hadapi, saya merasakan gejala-gejala yang dihadapi menjurus kepada kondisi skoliosis. Kondisi ini ialah penyakit tulang belakang yang berlaku pada kanak-kanak yang sedang membesar akibat tumbesaran fizikal. Saya akan menerangkan lebih lanjut tentang masalah yang anak anda hadapi dengan lebih terperinci agar anda lebih memahami tentang kondisi yang dikenali sebagai skoliosis ini. Saya harap jawapan saya akan membantu anda dan anak anda.
Terima Kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami. Saya fahami tentang kebimbangan yang anda hadapi sebagai ibu tu... See More

Apa Itu Skoliosis?

Antara persoalan yang sering diajukan oleh pesakit kepada doktor sejurus didiagnos oleh doktor ialah maksud skoliosis dan cara menyembuhkan skoliosis dengan cepat. Skoliosis ialah penyakit tulang belakang melengkung dan membengkok ketepi tanpa mengira arah kanan mahupun kiri. Masalah ini sering berlaku apabila kanak-kanak hendak mencapai kematangan fizikal menyebabkan kesan tumbesaran tulang secara mendadak. Terdapat beberapa penyakit genetik seperti ‘Cerebral Palsy’ dan ‘Muscular Dystrophy’’ yang boleh menyebabkan komplikasi skoliosis ini. Namun, majoriti daripada kes yang menyumbang kepada skoliosis adalah tidak diketahui punca sebenarnya. Statistik mendapati sebanyak 3% kes skoliosis ini berlaku pada golongan remaja.

Apakah Tanda-Tanda Skoliosis?

Kebanyakkan kes skoliosis mempunyai gejala yang tidak teruk. Namun, terdapat juga kes dimana penyakit skoliosis ini menjadi semakin meneruk apabila kanak-kanak mencapai usia dewasa. Skoliosis yang teruk boleh menyebabkan gejala seperti kesukaran bernafas kerana tulang belakang telah membengkok sehingga mengecilkan ruang paru-paru untuk berkembang. 

Oleh sebab itu, kanak-kanak yang disahkan mengalami skoliosis walaupun pada peringkat awal akan sentiasa dipantau menggunakan imbasan X-ray bagi mengenalpasti jika lengkungan tulang belakang menjadi semakin meneruk. 

Jika anak alami gejala dan tanda-tanda berikut, dia mungkin mengalami kondisi tulang belakang yang dikenali sebagai Skoliosis. 

 • Bahu yang tidak seimbang atau senget ke kiri atau kanan
 • Salah satu bilah bahu kelihatan lebih jelas daripada biasa
 • Pinggang kanan atau kiri tidak seimbang/ senget
 • Sebelah tulang pinggul lebih tinggi
 • Sukar berdiri tegak
 • Berjalan tidak stabil
 • Kebas atau sakit pada bahagian kaki
 • Kesukaran bernafas

Apakah Faktor Risiko Skoliosis?

Doktor masih belum lagi mengetahui punca sebenar masalah tulang belakang ini. Walaubagaimanapun, penyakit ini sering dijumpai dalam golongan penyakit genetik atau keturunan seperti:

 • Masalah saraf dan otot seperti ‘Cerebral Palsy’ dan ‘Muscular Dystrophy’
 • Kecacatan dalam rahim yang melibatkan tulang belakang
 • Kecederaan atau Jangkitan pada tulang belakang

Antara faktor risiko yang berjaya dikenalpasti dalam kalangan pesakit Skoliosis adalah:

 • Umur

Kebanyakan pesakit adalah berusia belasan tahun sebelum mencapai kematangan fizikal atau akil baligh

 • Jantina 

Kedua-dua jantina lelaki dan perempuan mempunyai risiko untuk mengalami skoliosis pada tahap yang sama. Namun, kanak-kanak perempuan lebih berisiko untuk mendapat skoliosis yang lebih teruk. 

 • Sejarah Keluarga

Penyakit ini boleh diwarisi oleh ahli keluarga. Namun, kebanyakan kes tidak mempunyai sejarah keluarga. 

Faktor-faktor ini merupakan risiko kepada masalah skoliosis. Namun, hal ini tidak bermakna kanak-kanak ini harus mempunyai kriteria ini sebelum didiagnos dengan masalah skoliosis.

Bagaimanakah Cara Merawat Skoliosis?

Apakah sebenarnya yang digeruni oleh keluarga atau pesakit skoliosis? Penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi seperti masalah kegagalan fungsi paru-paru, masalah sakit belakang kronik dan kemurungan kerana rupa paras fizikal yang tidak memberansangkan. Komplikasi ini boleh dielakkan dengan rawatan dan diagnosis pada peringkat awal lagi. 

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, majoriti gejala yang dialami oleh pesakit adalah tidak begitu teruk. Maka, mereka tidak memerlukan rawatan namun hanya perlu dipantau secara klinikal dan menggunakan imbasan X-ray. Jika pesakit memerlukan rawatan, mereka akan dirawat menggunakan cara-cara berikut:

 • Pendakap Tulang Belakang

Jika anak anda mengalami masalah skoliosis sederhana dan masih mengalami tumbesaran, doktor akan memilih rawatan ini. Pemakaian pendakap ini tidak menyembuhkan masalah skoliosis yang anak anda hadapi, namun merencatkan keterukan penyakit dengan mengelakkan tulang belakang daripada menjadi semakin melengkung. 

Pendakap jenis plastik ialah pendakap yang paling kerap digunakan kerana ia mudah dipakai disekeliling tulang rusuk, tulang belakang dan pinggul serta dibawah ketiak. Jika dipakai dibawah baju, ia tidak kelihatan sama sekali. Keberkesanan rawatan ini bergantung kepada tempoh kekerapan ia digunakan. Maka, lebih lama dan kerap digunakan, kesan penggunaannya lebih bagus. Apabila kanak-kanak sudah mencapai tahap kematangan tumbesaran fizikal, pendakap ini tidak perlu lagi digunakan. 

 • Pembedahan

Walaupun jarang, jika doktor dapati perkembangan masalah tulang belakang skoliosis yang anak anda hadapi semakin meneruk, doktor akan menyarankan pembedahan tulang belakang dengan mencantumkan dua bahagian vertebrae agar tulang belakang tidak bergerak dengan sewenang-wenangnya. 

Doktor pakar tulang akan memasukkan rod ke dalam tulang belakang dan jika ia berlaku ketika kanak-kanak sedang mengalami tumbesaran yang mendadak, rod tersebut merupakan rod yang boleh diubah ketinggiannya. Ketinggi ini akan diubah setiap 6 bulan. 

Antara komplikasi pembedahan ini ialah pendarahan, jangkitan kuman, sakit pada tulang atau saraf dan jika tulang belakang tidak sembuh, kemungkinan besar pembedahan yang sama akan diulang semula.