Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ambilan ubat alahan Glencet selepas vaksin Sinovac

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 20, 2021 1:31 PM

Sulit 41 hari

Sy berumur 31thn,sy telah mendapatkn vaksin Sinovac pd hari Rabu 16 June 2021. Selepas vaksin sy okey xmempunyai apa2 mslh.
Utk makluman,sy memang mempunyai alahan dengan habuk dan serangga. Sy nk tnya, boleh ke sy ambil ubat alahan Glencet? Atau sy perlu tunggu beberapa hari lg. Terima kasih.

Dr Sri Viknarajan 41 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas pertanyaan anda.

Berdasarakan pertanyaan anda, anda ingin mengetahui sekiranya anda boleh mengambil ubat alahan setelah menerima vaksin Sinovac pada 16 June 2021. Kami akan cuba menjelaskan kepada anda.

Untuk pengetahuan anda, kajian mendapati bahawa penggunaan ubat anti-histamine atau anti-radang adalah selamat untuk digunakan pada mereka yang telah mendapat vaksin COVID-19.

Namun begitu, setiap penggunaan ubat bagi menangani gejala atau penyakit yang khusus dinasihatkan untuk merujuk ke doktor terlebih dahulu.

Anda juga amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Sun Jun 20 2021 13:31:08 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan pakar tentang vaksin covid-19 secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19