Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Batuk yang berterusan

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mac 15, 2020 4:05 AM

arieysafia27 18 hari

salam doc.
Anak saya m/5thn… kerap demam batuk dan selsema sejak januari 2020.

Sejak januari dalam seminggu pasti ada 2-3 sehari yg dia tidak sihat. 22/1 telah ke klinik untuk dapatkan ubat demam dan antibiotik.
22/2 sekali lagi amik ubat dan antibiotik serta buat ujian darah. ujian menunjukkan wbc 12. Selang 5 hari ambil antibiotics, 28/03/20 pergi ke hospital utk buat ujian darah semula kerana demam kuat 39 dan result bacaanya Wbc 19. Menurut doc tonsilnya bengkak dan bernanah… x ray paparu2 ada sedikit jangkitan. Discaj dengan antibiotics utk 10hari.
(28/03/20-8/03/20)

Selepas 3 hari tidak lagi makan antibiotics… 12/03/20 anak sy mula batuk semula… semakin hari semakin kerap terutama ketika waktu malam tetapi tidak demam.

Soalan sy perlukan sy bawa dia semula ke hospital atau cukup sekadar memberi nya ubat batuk dari farmasi? .Adakah kerana tidur dalam aircond penyebab batuk berulang doktor? Terima kasih doktor.

Dr Ramzdhan 18 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Saya faham tentang kebimbangan yang anda hadapi kerana anak anda mengalami gejala batuk yang berpanjangan. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • jangkitan virus seperti influenza
  • masalah tonsil yang masih berlanjutan
  • jangkitan paru-paru
  • Asma

Anda disarankan membawanya berjumpa dengan doktor segera kerana terdapat kemungkinan masalah yang anak anda hadapi masih belum selesai dan atau anak anda dijangkiti masalah kesihatan yang lain.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Mar 15 2020 04:05:22 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Sulit
Mata bertahi baby 7 bln Ank sy 7bln++ mata bertahi dan selsema sikit. Baca lagi...
15 hari
Sulit
Anak demam on off selama tiga minggu dan badan etiasa rasa hangat jika tidak demam tetapi aktif Anak saya umur setahun 9 bulan… demam on off sejak 3 minggu yang lepas… minggu pertama saya dapatkan rawatan di klinik swasta, doktor bekalkan ubat demam dan antibiotik… minggu kedua dalam 16hb … Baca lagi...
11 hari
Sulit
Kanak kanak tidur berdengkur Saya Ada seorang anak berumur 5 tahun…dia tidur berdengkur …setiap Kali tidur pasti berdengkur.adakah normal untuk kanak2 5 tahun tidur berdengkur.sekian Baca lagi...
15 hari
izatirauf
Batuk Dan selesema melebihi 2 minggu Hi Dr Anak saya mengalami batuk Dan selesema tapi tidak Demam sampai sekarang nak masuk hampir 3 minggu. Minggu Lepas ada bawa anak berjumpa Dr, Dr check so far lung nya clear. Adakah ia normal Dan… Baca lagi...
26 hari
mierajamal678
Batuk berpanjangan selama 4bulan Saya mempunyai anak berumur 1tahun 7bulan. Dia mengalami batuk sejak berumur 1tahun 3bulan . 4bulan berlarutan. Saya & suami telah membawa anak ke klinik swasta sebanyak 4kali untuk mendapatkan rawata… Baca lagi...
34 jam
NEW! COVID-19 TESTING SERVICES >
Tanya Doktor Percuma Kunjungi ePharmacy