Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bayi 2 bulan tidak buang air besar

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Jun 13, 2021 3:37 PM

Sulit 47 hari

Hi, anak saya baru masuk 2 bulan 18 hari untuk pertama kalinya anak saya dh tk membuang air besar selama 5 hari adakah ia normal ? Sebelum ni anak saya akan membuang setiap hari ini pertama kali terjadi . Untuk penyusuan pulak saya ada campur dgn susu formula tetapi tidak kerap boleh dikatakan sekali sehari atau sekali dlm 2/3hari selebihnya kepada susu ibu . Susu formula saya tidak pernah tukar dri dia lahir saya masih guna jenama sama & tiada masalah sembelit/cirit birit/muntah . Jika ia normal adakah ia akan terjadi selepas ini dan sehingga bayi umur berapa ? Jika tidak normal apa yg saya perlu buat yer ? Tolong berikan pencerahan & keterangan untuk saya . Terima kasih Dr.

Dr Sashini Seeni 47 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami faham kebimbangan anda terhadap anak anda yang tidak membuang air besar selama 5 hari. Jangan bimbang kerana kami akan cuba untuk membantu anda.

Untuk pengetahuan anda, kekerapan membuang najis bagi setiap bayi atau individu adalah berbeza dan ini bergantung dengan beberapa faktor seperti:

  • Umur
  • Pemakanan
  • Pergerakan usus

Secara purata, bayi akan membuang najis 1 hingga 2 kali sehari dan juga boleh membuang najis selang 2 atau 3 hari sekali . Mengenai masalah yang dialami oleh anak anda, kami sarankan anda untuk merujuk perkara ini kepada doktor supaya pemeriksaan lanjut boleh dibuat .

Berikut merupakan antara punca lazim mengapa anak anda tidak membuang najis:

  • Dehidrasi
  • Jangkitan usus
  • Pergerakan usus yang perlahan

Kami juga sarankan anda untuk menghubungi doktor kami di atas talian untuk mendapatkan pandangan kedua dan juga supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut. Kami berharap jawapan kami membantu anda.

Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor kami.

Dikemaskini pada: Sun Jun 13 2021 15:37:56 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kanak-kanak tentang kesihatan kanak-kanak secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19