Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bayi sebulan demam & Sembelit

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 3, 2020 9:01 AM

Sulit 33 hari

Slmt petang doc, sy nak tanya… dlm 2,3 hari ni suhu badan anak saya 36.9 - 37.5 turun naik mcam tu…nafas baby mcam ada kahak… dah titis ubat air garam tpi still mcm tu jgk… baby menyusu mcam biasa, kencing pun ok tapi berak mcam sembelit la pulak… najis kering & ketul2… baby mnum susu fm sbb susu bdn trsangat la krg… yg hairan dia kat cni sbelum ni susu tu jg dia mnum, najis elok je x kering, knp blh mcam tu ek doc? Dlm msa sma risau jg suhu baby mcm tu… ada ka d sbbkn ole kahak tu @ mcm mna?

Dr Sashini Seeni 33 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, batuk berkahak pada bayi yang berusia 1 bulan boleh terjadi disebabkan oleh banyak hal, antaranya:

  • Infeksi saluran pernafasan atas
  • Jangkitan paru-paru
  • Alergi

Memandangkan bayi anda masih terlalu kecil, sebaiknya diperhatikan dan dibawa rujuk ke doktor dengan segera kerana dikhuatiri kondisi dapat memburuk.

Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun May 03 2020 09:01:01 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Sulit
Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Baca lagi...
33 hari
Sulit
Suhu badan tidak stabil, cirit birit dan pening kepala Sy nak tnye, sekiranya anak sy berusia 2 dan 4 tahun mengalami suhu badan yidak stabil kejap panas kejap tidak, mengalami cirit birit dan pening kepala adakah ianya ada kaitan dengan covid19…sel… Baca lagi...
13 hari
Sulit
Mencari susu tambahan untuk anak 9y yang kurang berat badan Anak perempuan saya berumur 9tahun, berat hanya 15kg. Memang dari kecik kurang berat badan. Bolehkah saya beri dia minum susu nutren junior atau weight gain kids disamping cuba menambah pengamb… Baca lagi...
18 hari
Sulit
Muntah muntah dan berak najis cakr hitam anak saya berusia 1 tahun 2 bulan. 2 hari ni dy muntah2 dan hari ni dia berak cair berwarna hitam. bahaya tak doctor? Baca lagi...
32 hari
Sulit
Baby buang air besar kerap Hi doctor, Baby saya umur 4 bulan kerap buang air besar pada hari ini. Mula berlaku pada hari ini. Dia mula buang air besar pada jam 2.30am pagi tadi sehingga jam 5.00pm ptg ni sudah 4 kali. Ad… Baca lagi...
7 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi