Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Berak berdarah dan sakit belakang

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 1, 2020 3:32 PM

Sulit 6 bulan

Saya lelaki berumur 20 tahun apabila berak dan tahi mempunyai tompokan merah ade kah ia darah

Dr Ramzdhan 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, gejala sakit perut serta najis berdarah yang anda alami dalam tempoh setahun ini boleh disebabkan:

  • Penyakit Radang Usus
  • Sembelit dan buasir
  • Masalah pembekuan darah
  • Polip/adenoma (ketumbuhan benign) dalam usus besar
  • Ketumbuhan (kanser) usus

Sekiranya anda mengalami gejala tambahan seperti demam, sesak nafas, pucat, turun berat badan secara drastik dan lemah badan anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat.

Anda boleh berjumpa dengan doktor anda ataupun klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Jul 01 2020 15:32:09 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Bedah Gastroenterologi tentang najis berdarah secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Membuang Najis besar berdarah Saya telah berak berdarah paginya itu setelah malamnya itu saya telah makan maggi padas giler…apa yang harus saya lakukan untuk merawatnya?saya bimbang saya terkena penyakit seperti buasir Baca lagi...
46 hari
Sulit
Berak berdarah dan sakit perut bahagian kiri Haii …saya wanita berumur 20’an , sudah berkahwin 4 tahun dan belum ada ank …saya nak tanya sebelum nie saya pernah alami berak berdarah ,agak 2 bulan lebih perdarahan sudah tiada …dan hari ini … Baca lagi...
7 jam
Sulit
Berak berdarah dari tahun lepas. Tapi tahun ni makin menjadi jadi. Tiada rasa sakit Salam sejahtera, saya berumur 23 tahun. Masalah saya berak berdarah ni since 2019 atau 2020 tapi on off. Cuma seharian macam tu je. Lepastu sihat. Tahun ni 2021 saya dah 3 hari mengalami berak b… Baca lagi...
12 hari
Sulit
Berak berdarah dansesak nafas Sy wanita berumur 15 tahun .baru baru ini saya berak berdarah melebihi 1 bulan. Dalam mase yg sama sy berasa sesak nafas dan pening kepala yg berlarutan . kebiasaannya semasa sy buang besar sy k… Baca lagi...
2 bulan
Juhimine00
Terasa sakit apabila buang air besar, dan berak berdarah Hello Doktor, sy Juhi berumur 16thn…sjak 5 bulan yg lalu hingga, stiap kali sy buang air besar bahagian lubang terasa sngat sakit&pedih…bukan itu shja, selepas buang air besar ada benjolan kecil seper… Baca lagi...
37 hari