Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Cyst dan sakit senggugut

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mac 22, 2020 11:01 AM

syera.arahaman94 4 bulan

Hai doktor . Saya berumur 26 tahun dan sudah berkahwin hampir 5 bulan. Selepas kahwin haid saya jadi tak teratur then saya scan rahim di klinik dan dapat tawu saya ada ovarian cyst sebesar 1.7cm. Doktor bagi saya pil Liza pencegah hamil 21 hari sahaja untuk restart balik period saya.

Selepas 2 bulan saya pergi second appointment di klinik sama ,cyst saya masih ada lagi tak membesar. Doktor kata okay sebab cyst saya normal dan akan hilang dalam masa 3,4 bulan. Cuma saya kene jaga pemakanan.

Sekarang saya dah lewat period seminggu. Payudara saya sudah 2 minggu sakit ngilu2 dan sejak lewat period perut saya cramp sakit2 macam senggugut tapi takde tanda2 nak datang haid. Hari ketiga saya lewat period saya test upt negatif.

Soalan saya.

  1. Adakah sakit2 breast dan perut cramp ada kaitan dengan cyst saya dan adakah membahayakan saya? Apa perlu saya buat doktor?
Dr Ramzdhan 4 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, Sakit di payu dara boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Oleh itu, anda disarankan untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang punca sakit anda. Berikut merupakan antara punca payu dara sakit:

  • sindrom premenstrual
  • Datang haid
  • Mengandung
  • Menyusu
  • Radang payu dara

Antara punca bagi sakit seperti senggugut. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan.

  • sindrom premenstrual
  • haid
  • kehamilan
  • masalah pada stuktur rahim seperti cyst

Anda disarankan untuk menjalankan ujian kehamilan sekurang-kurangnya seminggu atau 2 minggu lewat.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini ialah keterangan am bagi gejala yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Mar 22 2020 11:01:36 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Haid Sakit dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
zura
Masalah period atau pregnant salam Dr, period saya pada 7hb/3/2020 dan sekarang saya mengalami rasa macam loya ,pening2 kepala dan rasa sakit perut macam senggugut .apabila saya selepas kencing sahaja perut rasa tidak selesa dan… Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Period hanya 3 hari amat nerisaukan saya kerana tanpa apa - apa sakit saya Anis period terlalu pendek beberapa Bulan ni…selalu Akan sakit pinggang, tetapi beberapa Bulan ni tiada Rasa sakit Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Haid tak teratur sejak sekolah tapi sejak dua hari lepas, mengalami sakit perut yang teramat sehingga nak berdiri pun susah dan saya bukan lah seorang yang selalu kena senggugut Saya bujang, umur 23 tahun. Saya dari sekolah menghdapi masalah period yang tak normal sehingga pernah masuk hospital kerana sy period 2bulan tanpa henti dulu. Start tu mmg period tak teratur, p… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Keraguan Period Ataupun Masalah Lain Pada 4 hari lepas, slpas brsama dgn suami sy dapati byk darah yg kluar dn megalir dgn byk. Tdk lama lpas itu, kluar satu gumpalan darah yg besar dan sy panik. Slpas itu, sy cpt2 memakai pad krn … Baca lagi...
4 bulan
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >