Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gigi bongsu atau gigi geraham ketiga menggambil masa sangat lama untuk tumbuh

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Julai 2, 2020 3:22 AM

Sulit 39 hari

hi doc, saya umur 19, and baru tumbuh gigi bonsu, normal ke kalau gigi bonsu saya nak tumbuh tu lebih dari 6 bulan? gigi tu saya tak nampak lagi sebab dia still dalam gusi. tapi ssakit dah lama dalam 5 bulan, so perlu ke saya buat surgery atau tunggu lagi dia sampai tumbuh? saya dah pergi jumpa doc before ni tapi dia kata tunggu je, sampai bila nak kena tunggu tu?

Dr Sri Viknarajan 39 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah lambat tumbuh gigi ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Kekurangan nutrisi terutamanya Vitamin D
  • Keturunan keluarga
  • Penyakit genetik

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jul 02 2020 03:22:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Gigi & Gusi dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Bengkak bertambah besar pada gusi dan pipi walaupun telah mengambil ubat Saya baru sahaja bertemu doktor gigi semalam, dan telah mendapatkan ubat untuk surutkan bengkak pada pipi dn gusi sebelum boleh dicabut. Namun walaupun sudah memakan ubat seperti diarahkan, mala… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Karies gigi yg pada bnyk gigi and ingin membuat filling Gigi gigi saya ada karies gigi… adakan mustahil untuk saya buang semua karies gigi itu… dan apakah penjagaan gigi yg patut saya lakukan slepas membuang karies supaya tidam berlaku keroskan yg l… Baca lagi...
51 hari
Sulit
Bridge gigi menjadi kuning Bagaimana untuk putihkan bridge gigi yg kuning Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Pahit seluruh mulut dah 2 minggu adakah ini bahaya Hai doktor, saya nak tanya, 2 minggu lepas saya buat endokskopi melalui mulut, selepas dari haritu, mulut saya sentiasa pahit, lidah gigi saga semua pahit… Adakah ini normal? Sy makan ubat venci… Baca lagi...
46 hari
Sulit
Gigi terlinga dan kepala Sy lelaki 30… Kenapa saya sering sakit gigi hingga dalam terlinga hingga smpai ke kepala terasa sakit saya tak tahu punca sakit ni datang dri mana… Boleh Doktor jelas kn pada saya…masalah yang s… Baca lagi...
39 hari
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >