Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Haid yang tidak teratur tetapi tiada kesakitan yang dialami

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 23, 2020 4:09 AM

Sulit 28 hari

saya berusia 24 tahun saya mengalami masalah haid yg tidak teratur sejak di usia 14 tahun lagi, sering follow up medical check dulu, dan selalu menerima keputusan yang tidak membimbangkan juga, tetapi 2 tahun sudah saya tidak pernah mendapatkan mana2 rawatan berkaitan masalah ini,sbb saya menanggap ini masalah yang memang biasa saya alami,terakhir kali saya mengalami haid tahun ini ialah pada bulan may dan june saja , adakah masalah begini nanti akan berlarutan dan mewujudkan penyakit wanita yang lain juga??

Dr Sri Viknarajan 28 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami menghargai anda bertanya kami tentang soalan yang berunsur peribadi dan sensitif ini. Oleh itu, kami akan cuba menjawab soalan anda dengan fakta yang sahih dan tepat.

Berdasarkan keterangan anda di atas, kami memahami kebimbangan anda mengenai masalah kitaran haid. Untuk makluman anda, masalah anda boleh disebabkan oleh beberapa perkara iaitu:

  • Stress
  • Ketidakseimbangan hormon
  • Jangkitan kuman atau STI ( Sexually Transmitted Infections )
  • Penggunaan pil perancang
  • Ketumbuhan fibroid dalam rahim
  • Penyakit keradangan pelvis (PID)
  • Masalah tiroid
  • Masalah ovari atau sista ovari
  • Ovulation spotting

Tempuhi waktu datang bulan anda dengan selesa tanpa kebocoran.

Anda perlu berjaga jaga jika berasa keletihan kerana banyak darah yang keluar atau berasa hendak pitam. Anda disarankan untuk berhubung dengan pihak kami. Anda diminta untuk berjumpa dengan doktor bagi mengelakkan perkara ini berlarutan kerana anda telah mengalaminya sejak dua tahun yang lepas.

Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Anda masih risau tentang haid tidak teratur? Pakar sakit puan (Gynaecologist) boleh membantu!

Dikemaskini pada: Wed Sep 23 2020 04:09:37 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang haid tidak teratur secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Sulit
Haid yang panjang dan tetap Sy seorang isteri yg bekerja berusia 42thn dan mempunyai 4 org ank. 2.9 sy dtg haid selama 15 hari tempoh yg panjang dlm sejarah sblm ni hanya 12 hari kitaran 29hari dan tetap. Haid yg panjang s… Baca lagi...
10 hari
Sulit
Keluar darah tapi bukan period Hi doc.2 hari lepas(khamis) pada waktu malam,sy perasan ada keluar darah,so sy pkai pad igtkan period wpon period sepatutnya hari ni(sabtu) mgkut period calendar.tp selepas dari mlm tu,xde darah… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Haid tidak sayang lebih 2 minggu tetapi ada rasa sakit perut seperti hendak haid selamat pagi hai doctor. umur saya 19 tahun berat 43kg. kitaran haid saya seperti biasa 7 hari. saya ada masalah haid sejak bulan 7 yang lalu dimana haid saya lambat 1-2minggu. pada bulan 8 pula… Baca lagi...
11 hari
Sulit
Masalah period pada bulan ini saja Selamat pagi doktor,sy mau tanya,sebelom ni sy punya period normal mcm biasa1-9days. Tp utk bulan ni sy period 1-9day tu hanya sedikit2 saje keluar…my mean pakai pantyliner je blh cover,then da… Baca lagi...
16 hari
Sulit
Period 2 bulan tak datang. sejak bulan lepas pasti akan muntah sekurang kurang nya sekali dalam sehari dan muntah adalah makanan yang telah di makan. tapi tak mengandung saya wanita 20’an. period saya memang sering tak teratur. kali terakhir saya period adalah pada awal bulan ogos. saya juga sering muntah kan semula apa yang saya makan selepas 1-2 jam makan. tet… Baca lagi...
12 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!