Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ingin mengandung ketika bacaan gula dalam darah tinggi

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 11, 2021 3:07 AM

Sulit 27 hari

Bagaimana wanita yang bacaan gula dalam darahnya tinggi ingin tetap mengandung. Wanita tersebut telah cuba sedaya upaya menjaga pemakanan tetapi bacaan gula dalam darah tetap tinggi. Bacaan gula dalam lingkungan 12 atau 13. Wanita tersebut betul2 ingin mengandung kerana usia telah menjangkau umur 30. Apakah Cadangan atau cara yang boleh dilakukan untuk wanita ini ingin mengandung dalam keadaan gula dalam darah tinggi. Minta pencerahan…terima kasih…

Dr Sashini Seeni 27 hari
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah ini. Untuk makluman pihak anda, kadar gula darah yang berlebihan akibat diabetes boleh meningkatkan peluang mengandung bayi dengan makrosomia (badan yang terlalu besar), yang boleh menyebabkan komplikasi semasa proses kelahiran. Akan tetapi, dengan mengawal paras gula darah dengan baik semasa kehamilan, risiko semasa proses kehamilan atau kelahiran boleh dicegah.

Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu!.

Dikemaskini pada: Sun Apr 11 2021 03:07:31 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19