Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kelakuan pelik anak autisme

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 6, 2020 5:20 AM

Sulit 12 bulan

Salam Sejahtera doc, saya mempunyai anak perempuan sulung berumur 12thn yang mempunyai mild autisme. Dia kini masih menjalankan terapi di PPUM. Baru-baru ini saya adopt kitten atas permintaan anak-anak saya. Apa yg berlaku, ank sulung saya mempunyai perangai yang pelik, iaitu dia addicted makan makanan kucing (wet food) yg pada asalanya dia sekadar mencuba2 tanpa pengetahuan saya. Selain itu, dia turut berkongsi aiskrim dengan kucing tersebut (jilat aiskrim sama2). Dia sgt sayangkan kucing tersebut. Adakah perangai dia itu normal untuk kanak2 sepertinya? Saya telah menghubungi pihak PPUM namun mereka memberitahu untuk tunggu maklum balas dari mereka memandangkan semua temujanji di tangguh disebabkan PKP ini. Mohon penjelasan doc,thanks in advance.

Dr Ramzdhan 12 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera. Terima kasih atas soalan yang diajukan. Kami faham kebimbangan anda terhadap masalah yang anda hadapi. Untuk maklumat anda, masalah ini berkemungkinan mempunyai kaitan gejala yang dimanifestasikan oleh kanak-kanak autisme. Walaubagaimanapun, untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dan rawatan yang paling tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan fizikal adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Hal ini juga hanya boleh dibincangkan bersama doktor pakar kanak-kanak (paediatric). Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sat Jun 06 2020 05:20:50 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kanak-kanak tentang kesihatan kanak-kanak secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19