Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Mual dan Muntah

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mac 10, 2021 2:05 PM

Sulit 6 bulan

Hai doktor, saya perempuan, 24 tahun, belum berkahwin dan bekerja sebagai pembantu tadbir. Sejak kebelakangan ini saya sering rasa mual dan kerap muntah. Adakah kondisi saya ini boleh ambil vaksin COVID-19. Tolong jelaskan kepada saya doktor.

Dr Ramzdhan 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Berdasarkan informasi terkini, vaksin COVID-19 adalah selamat untuk diberikan kepada individu yang mempunyai masalah ringan seperti mual dan muntah. Anda dinasihatkan untuk perbanyakkan berehat dan mengambil makanan yang seimbang bagi memastikan fizikal anda berada dalam keadaan yang baik sebelum menerima vaksin.

Setiap lapisan masyarakat (termasuk golongan berisiko) sememangnya di galakkan untuk mengambil suntikan vaksin COVID-19 agar rantaian jangkitan COVID-19 dapat dihentikan secara menyeluruh.

Inginkan penjelasan lebih lanjut daripada pakar? Internal Medicine Specialist kami sedia membantu.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik anda mendapatkan kepastian selanjutnya dari doktor atau doktor pakar di klinik atau hospital yang berdekatan. Anda juga boleh menghubungi Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis (CPRC).

Selain daripada itu, anda dinasihatkan untuk terus mengamalkan penjarakan sosial/fizikal, menjaga kebersihan, memakai pelitup muka di luar rumah dan patuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan.

Talian CPRC:
0388810200
+60178429454
cprc@moh.gov.my

Ingin meningkatkan imuniti tubuh? Suplemen merupakan pilihan yang tepat!

Jawapan ini adalah keterangan am tentang perkara ini. Untuk info lanjut, anda juga boleh klik di link (DoctorOnCall) untuk berhubung dengan doktor kami secara peribadi di atas talian untuk mendapatkan maklumat selanjutnya. Terima kasih

Dikemaskini pada: Wed Mar 10 2021 14:05:53 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan pakar tentang vaksin covid-19 secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19