Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Najis saya warna tanah liat

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Februari 27, 2019 8:37 AM

zureena 16 bulan

Sy ada perasan masa buang air besar najis saya warna tanah liat.Perut saya juga makin sakit 2-3 hari ini. Apakah keadaan ini doktor?

Dr Sri Viknarajan 16 bulan
General Practitioner

Selamat petang! Terima kasih kerana bertanyakan soalan.

Anda berkemungkinan besar telah menghidap penyakit batu hempedu.

Air besar anda adalah berwarna tanah liat kerana batu hempedu telah menyumbat saluran cecair hempedu dan cecair hempedu tidak dapat masuk ke dalam usus anda.

Batu hempedu atau gallstones merupakan sejenis kondisi di mana batu keras telah terbentuk di dalam hempedu.

Batu hempedu biasanya disebabkan oleh kandungan kolesterol yang terlalu tinggi di dalam cecair hempedu. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan, kolesterol tinggi atau berusia mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit batu hempedu.

Anda digalakkan untuk berjumpa dengan secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan agar komplikasi serius seperti radang pankreas dan radang hempedu boleh dielakkan.

Penyakit batu hempedu biasanya dirawat dengan pembedahan kecil untuk mengeluarkan pundi hempedu bersama dengan batu-batu karang di dalam hempedu tersebut.

Dikemaskini pada: Wed Feb 27 2019 08:37:56 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Dr Ilias Yee 16 bulan
General Practitioner

Selamat petang! Terima kasih atas soalan anda.

Anda berkemungkinan menghidap penyakit batu karang hempedu. Batu karang hempedu yang menghalang aliran hempedu dari hati ke duodenum boleh menyebabkan hati dipenuhi dengan hempedu yang berlebihan dan ia akan melimpah ke peredaran sistemik lalu menyebabkan:

  • Jaundis atau mata, kulit dan membran mukus menjadi kekuningan
  • Sakit perut
  • Najis yang berwarna kelabu
  • Loya
  • Muntah

Anda boleh menjalani ujian ultrasound untuk mengesan penyakit batu karang hempedu. Kaedah ini juga boleh menentukan jika terdapat halangan pada aliran hempedu.

Rawatan batu karang hempedu bergantung kepada gejala dan lokasi batu karang hempedu. Sekiranya pesakit tidak mempunyai simptom maka dia tidak memerlukan rawatan.

Sekiranya pesakit adalah simptomatik, maka pesakit dinasihatkan prosedur membuang pundi hempedu.

Dapatkan rawatan doktor secepat mungkin.

Dikemaskini pada: Wed Feb 27 2019 08:43:22 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Gallstone dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
zureena
Najis saya warna tanah liat Sy ada perasan masa buang air besar najis saya warna tanah liat.Perut saya juga makin sakit 2-3 hari ini. Apakah keadaan ini doktor? Baca lagi...
16 bulan
syafiq
Selalu on off juga dapat sakit perut Hi Dr. , Saya berusia 53 tahun dan ada fatty liver. Selalu on off juga dapat sakit perut. Apakah rawatan yg ada dan apa mungkin sbb sy dapat sakit ini? Baca lagi...
17 bulan
harman
Hempedu batu tu apa? Aslkm Dr… nak tanya… hempedu batu tu apa?Adakah ia sbb saya suka makan seafood banyak? Baca lagi...
17 bulan
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi