Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Perut mengeras selepas klimaks

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 7:44 AM

Sulit 5 hari

Saya wanita hamil 23w++,Saya ingin bertanya Dan mendapatkan pejelasan…ini merupakan kandungan ke 3 selepas 7 tahun…adakah normal Saya merasa perut mengeras selepas klimaks app ila bersama suami? Until maklumah…ia hanya berlaku sekitar 1 minit ke 2 minit…akan hilang alabila perut di gosok lembut di sekitar kawasan yang kengera

Dr Sri Viknarajan 5 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Berdasarkan keterangan anda, perut menggeras boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya ialah;

  • Dehidrasi
  • Kontraksi untuk melahirkan anak
  • Jangkitan kuman
  • Komplikasi kandungan

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan secara percuma. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 07:44:11 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Sulit
Perlu ke ubat kuatkan rahim saya wanita berumur 27 tahun. saya baru dapat tahu saya mengandung 4 minggu (period last 19 april). saya ada sejarah keguguran sebelum ni(kandungan 9 minggu)perlu ke saya ke klinik untuk buat pe… Baca lagi...
8 hari
Sulit
Perut mengeras selepas klimaks Saya wanita hamil 23w++,Saya ingin bertanya Dan mendapatkan pejelasan…ini merupakan kandungan ke 3 selepas 7 tahun…adakah normal Saya merasa perut mengeras selepas klimaks app ila bersama suami?… Baca lagi...
5 hari
Sulit
Merancang kehamilan untuk persediaan perkahwinan Saya berumur 38 thn dan akan berkahwin tidak lama lagi untuk perkahwinan kedua. Sebelum ini saya sudah memiliki 2 orang anak lelako. Disini saya ingin minta pendpt folid asid apa yg sesuai utk s… Baca lagi...
6 hari
Sulit
Ingin mengandung lagi setelah BTL Saya wanita berusia 34 tahun. Saya baru saja melahirkan anak ke 4 secara pembedahan pada 24 Jun 2019. Selepas melahirkan anak ke 4, saya terus BTL atas cadangan Doc pakar. Ini kerana saya dah 3 … Baca lagi...
10 hari
sherrinasyahruddin
Nak tahu keguguran atau tak Doctor saya nak tanya hari tu 2/5/2020 saya pergi klinik swasta cek kehamilan saya tapi doc tu kata tak nampak apa2 lagi cuma kantung kecik je and dia suruh dtg selepas 3 minggu … Kebaikan hari nya sa… Baca lagi...
5 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi