Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pesakit covid ingin tahu

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: September 13, 2021 12:05 AM

Sulit 37 hari

Saya pesakit covid. Sy close contact dengan pesakit lain pada 31/8. PCR positif pada 3/9. Dikuarantin dari 4/9-17/9. Keputusan CT sy pada masa itu 31.5. Sepanjang sy dikuarantinkan. Sy tidak mengalami sebarang simptom. Semuanya normal seperti sebelum sy tahu yang saya positif covid.
Persoalannya. Adakah selepas tamat kuarantin sy boleh bergaul bersama keluarga saya seperti sebelum saya disahkan positif?
Adakah sy masih boleh mengjangkiti orang lain?
Terutama pada kanak-kanak berusia 3 tahun.

Dr Ramzdhan 37 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana mengajukan soalan anda.

Berdasarkan penerangan anda, kami memahami anda ialah pesakit Covid-19 yang sedang menjalankan kuarantin. Anda tidak mengalami sebarang simptom dan ingin mengetahui jika anda boleh bergaul dengan ahli keluarga anda selepas tamat kuarantin. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman anda, kajian menunjukkan bahawa kadar kebolehjangkitan virus Covid-19 akan menjadi rendah selepas tamat tempoh kuarantin. Oleh itu, mereka yang tidak bergejala tidak perlu menjalankan ujan swab untuk kali kedua selepas tamat kuarantin. Anda boleh menghubungi CAC berdekatan dengan anda ataupun doktor kami secara atas talian sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Klik di sini untuk dapatkan kit ujian COVID-19 Kendiri RTK Antigen Air Liur yang lebih murah, mudah digunakan serta tidak perlu ambil sampel dari hidung atau tekak. Anda boleh lakukan ujian saringan sendiri di rumah!

Dikemaskini pada: Mon Sep 13 2021 00:05:44 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian Swab PCR COVID-19 Ujian RTK COVID-19