Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ruam merah seluruh badan

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 22, 2020 11:53 AM

Sulit 6 hari

Hai doktor, saya dapat 2 org anak saya yg berumur 10 tahun dan 6 tahun mempunyai ruam merah seluruh badan termasuk tapak tangan dan kaki. Anak umur 10 tahun ada gejala demam sblm muncul ruam seluruh badannya. Ruam tersebut tidak gatal dan tiada tanda lain yg jelas. Anak yg berumur 6 tahun baru hari ni muncul ruam tanpa ada gejala yg lain. Cuma lidah ya ada curi2 strawberry tongue. Blh doc jelas kan kenapa ya. Tq doc.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 6 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Kawasaki

  • Demam Scarlet

  • Penyakit berjangkit seperti demam denggi, HIV, campak, demam kepialu, penyakit kencing tikus, radang injap jantung, meningitis dan penyakit cacar air.

  • Reaksi alahan terhadap sesetengah ubat

  • Penyakit sopak garam iaitu urticaria

  • Penyakit vasculitis

  • Penyakit autoimun seperti systemic lupus erythematosus (SLE) dan inflammatory bowel disease (IBD)

  • Kanser seperti limfoma dan Kaposi sarcoma

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri May 22 2020 11:53:07 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Muntah muntah dan berak najis cakr hitam anak saya berusia 1 tahun 2 bulan. 2 hari ni dy muntah2 dan hari ni dia berak cair berwarna hitam. bahaya tak doctor? Baca lagi...
24 hari
Sulit
Demam 3 hari dan ada biji belakang telinga Anak sy umur setahun demam panas lebih 3 hari. Suhu 38 - 39.1c. Ada cirit birit.Wlupun selepas ambil supp, paracetemol, jerlum dgn air, suhu dia turun sedikit dan kemudian naik semula. Sudah bua… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Buang air besar tanpa disedari Saya ada anak,saudara 9 thn lelaki sering berak di seluar tanpa dia sedari hingga hari ini Baca lagi...
5 hari
Sulit
Muntah (keracunan makanan) Anak lelaki saya berumur 8tahun 2bulan, berat badan 20kg, muntah-muntah, cerit beret… Tak boleh makan dan minum… Pasti muntah, petang tadi sudah bawa klinik Dr bagi ubat muntah, DIMENHYDRINATE S… Baca lagi...
26 hari
Sulit
Bayi sebulan demam & Sembelit Slmt petang doc, sy nak tanya… dlm 2,3 hari ni suhu badan anak saya 36.9 - 37.5 turun naik mcam tu…nafas baby mcam ada kahak… dah titis ubat air garam tpi still mcm tu jgk… baby menyusu mcam bia… Baca lagi...
26 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi