Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit kepala berdenyut( kdg sebelah kanan & kdg sebelah kiri) & muntah

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 9, 2020 5:26 AM

Sulit 49 hari

Daya remaja18 tahun… Pada usia 13 tahun sehingga sekarang saya sering mengalami sakit kepala berdenyut & muntah malah terasa seakan akan kepala saya ingin pecah… Apakah penyebabnya & rawatan yang saya perlu ambil doctor?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 49 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah sakit kepala boleh disebabkan oleh beberapa faktor namun sering sekali puncanya tidak diketahui. Masalah ini sering berlaku dan tidak merujuk kepadala masalah serius. Namun, sekiranya anda mengalami masalah seperti di bawah diiringi dengan sakit kepala anda, disarankan untuk anda berjumpa dengan doktor.

  • Sakit kepala yang terlalu kuat dan tiba-tiba
  • Pandangan kabur
  • Pitam
  • Sawan
  • Muntah pada waktu pagi
  • Hilang berat badan mendadak

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Aug 09 2020 05:26:41 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Perubatan Dalaman tentang sakit kepala secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Sakit leher dan kepala Hai doctor, saya mengalami migrain, Tapi lately, saya bangun pagi, sakit dibahagian leher dan sakit kepala… lepastu dada saya rasa senak sgt especially time nak bernafas Baca lagi...
16 hari
Sulit
Kesakitan sebalah kepala dan mata berair merah. Kekerapan sehingga stress dan mnjejaskan kesihatan dan meningkatkan berat bdan Hi Doc, Saya seorg cust service di sebuah fast food. Saya mngalami kesakitan kepala yg kerap di sebelah bahagian. Kadang2 kiri da adakala kanan. Kesakitan yang saya rse sehingga kan tidak boleh… Baca lagi...
6 hari
Sulit
Sy dapati kepala bahagian kira bengkak Sy nak tanye…kepala bahagian kiri bengkak ia rasa tak selesa sakit…sy dah jumpa dktr…tpi dktr ada ckp ia mcm ketumbuhan lemak…skrg rasa tak selesa…sakit…sy dah mkn ubat tahan sakit…tpi tiada per… Baca lagi...
19 hari
Sulit
Sakit Kepala Berlarutan Sebelah Kiri saya wanita umur awal 30an. sudah dua bulan mengalami sakit kepala yang kerap. sakit kepala akan bermula di bahagian belakang sebelah kiri. tempat yang setiap kali rasa sakit menyerang. saya men… Baca lagi...
28 hari
Sulit
Sakit kepala di bahagian kening dan dahi Sya berumur 39 thun, pernah memakai cermi mata kerana silau…namun kebelakangan ini sya dapati apabila sya bkrja dengan komputer dlm msa yg lama sya akan mengalami skit kepala…maka sya tidak lgi… Baca lagi...
27 hari
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15