Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Saya ada kulit psoriasis. Baru-baru ini sendi sy sakit

Dijawab oleh: Dr Ilias Yee

Dikemaskini pada: Februari 27, 2019 1:28 AM

kamila 16 bulan

Saya ada kulit psoriasis. Baru-baru ini sendi sy sakit. Apakah maksud ini dr ? sy susah berdiri lama semasa kerja. susah doc…

Selamat pagi! Terima kasih kerana bertanyakan soalan.

Sakit sendi merupakan salah satu komplikasi penyakit psoriasis. Biasanya kesakitan melibatkan sendi pada:

  • Jari tangan
  • Jari kaki
  • Pergelangan kaki
  • Pergelangan tangan
  • Lutut
  • Tulang belakang

Kondisi ini adalah dikenali sebagai psoriatric arthritis atau sakit sendi psoriasis. Selain sakit sendi, kuku jari pesakit juga boleh menjadi tebal dan tertanggal.

Sakit sendi yang disebabkan oleh psoriasis boleh menyebabkan kecacatan kekal jika tidak dirawat dengan awal.

Oleh sebab kesakitan sendi anda telah menyebabkan anda susah untuk bekerja, anda harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan.

Sakit sendi psoriasis boleh dirawat dengan menggunakan ubat makan yang berfungsi untuk mengawal sistem pertahanan badan anda dari terus menyerang sendi-sendi anda.

Ubat tahan sakit seperti ibuprofen juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Dikemaskini pada: Wed Feb 27 2019 01:28:38 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88

Selamat petang! Terima kasih atas soalan anda.

Seperti anda telah menyatakan, anda mengalami sakit sendi, ia adalah simptom psoariasis.

Sel-sel kulit mengganti sepanjang masa, tetapi dalam psoriasis, kedua-dua sel mati dan hidup mengumpul di permukaan kulit, kerana proses penggantian begitu cepat. Psoriasis adalah penyakit autoimun.

Ia berlaku apabila masalah berlaku dengan sistem imun. Sistem imun melibatkan sel-sel yang dikenali sebagai sel T. Pencetus menyebabkan sel T untuk bertindak seolah-olah mereka sedang memerangi jangkitan atau menyembuhkan luka.

Mereka menghasilkan bahan kimia yang menyebabkan keradangan. . Sehingga 40 peratus orang dengan psoriasis mempunyai keradangan bersama dengan gejala arthritis, yang dikenali sebagai arthritis psoriatik.

Ini menyebabkan keradangan dan kerosakan progresif kepada sendi. Ia adalah yang paling biasa antara umur 30 hingga 50 tahun. Sekiranya diagnosis disahkan, rawatan akan bergantung kepada jenis dan keterukan keadaan.

Pilihan utama termasuk terapi topikal, terapi sistemik, dan fototerapi. Dapatkan permeriksaan dan rawatan dari doktor secepat mungkin.

Dikemaskini pada: Wed Feb 27 2019 08:50:12 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Psoriasis dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
farahizzati414
Sakit kulit Psoriasis Assalamualaikum, tunang saya ada masalah sakit kulit psoriasis. Apakah cara untuk sembuh? Atau memang tidak boleh sembuh? Sudah 3 tahun dia mengalami sakit kulit psoriasis ini. Mcm2 cara dan ubat suda… Baca lagi...
15 bulan
aasmidahibrahim78
Mengidap penyakit psoriasis saya wanita berusia 25tahun dan kini menghadapi penyakit psoriasis selama 2bulan dan sudah merebak satu badan Baca lagi...
14 bulan
amierah
Cara rawat psoriasis kulit Apakah cara rawat psoriasis kulit? Baca lagi...
17 bulan
Sulit
Kesan psoriasis kepada wanita yang TTC Saya mengalami masalah psoriasis sejak dari umur 17 tahun. Sekarang saya berumur 27 tahun , sudah berkahwin dan sedang berTTC. Saya ada menggunakan ubatan yg saya percaya mempunyai kandungan ste… Baca lagi...
29 hari
Sulit
Ubat untuk psoriasis Abang saya mengalami penyakit psoriasis dan keadaan nya semakin teruk jika dia mengalami tekanan. Saya tahu psoriasis tiada penawar tapi apakah ubat yang boleh mengurangkan penyakit tersebut? Baca lagi...
4 bulan
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi