Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Selepas ayah saya meninggal saya selalu terlampau pikir sehingga sesak nafas

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 18, 2021 9:50 AM

Sulit 43 hari

Hai doktor,saya berumur 17 tahun,ayah saya baru meninggal sebulan yg lalu akibat serangan jantung…dua minggu lepas itu sehingga sekarang saya rasa takut,risau…sampai sesak nafas…saya jadi phobia dengan sesak nafas sbb ayah saya sesak nafas di rumah dan meniggal dihospital hari itu jugak…dan ketika saya keseorangan saya akan pikir yg bukan2 sampai nk berjalan pun terhuyung hayang…ia sering terjadi di waktu malam sampai nk tidur pun saya rasa takut…bila saya sesak nafas saya akan pikir yg bukan2 dan saya cuba untuk sibuk kan diri supaya tidak terlampau pikir…tapi badan saya rasa tidak selesa…sejuk n bulu roma naik tidak berhenti…saya harap doktor boleh terang kan penyakit saya ini

Dr Ramzdhan 43 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada kami.

Kami memahami kebimbangan anda tentang rasa takut, risau sehingga menyebabkan sesak nafas. Kami akan cuba untuk membantu anda dalam hal ini.

Untuk pengetahuan anda, gejala ini boleh berlaku disebabkan beberapa perkara seperti:

  • Stres berlebihan
  • Kurang rehat
  • Gangguan penyesuaian emosi

Namun gejala ini boleh berlaku disebabkan perkara yang lebih serius yang memerlukan pemerhatian lebih lanjut oleh doktor seperti:

  • Masalah kelenjar tiroid
  • Anxiety
  • Kemurungan
  • Skizofrenia
  • Bipolar disorder

Anda disarankan untuk berhubung dengan doktor secara atas talian untuk mendapatkan pandangan lebih lanjut dalam hal ini.

Sekiranya anda memerlukan sokongan emosi ataupun moral, anda boleh meluahkan perasaan anda kepada rakan-rakan atau orang yang dipercayai dan memahami keadaan anda ataupun menghubungi pihak Befrienders ataupun talian mereka, 03-76272929.

Kami berharap penerangan ini dapat membantu anda. Terima kasih

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Fri Jun 18 2021 09:50:19 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Psikiatri tentang masalah psikiatri secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19