Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sensitif dengan bunyi bising

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 6:39 AM

Sulit 4 bulan

Saya wanita berusia 23 tahun. Sejak kebelakangan ni sya terlalu sensitif dengnnan bunyi bising, orang asyik bercakap. Saya rasa rimas, rasa nak marah bila orang buat bising. Sebelum ni saya okay je bila orang buat bising. Saya sekarang suka duduk bilik sorang2 tanpa bunyi bising baru saya rasa tenang. Adakah itu normal bagi orang yang umur macam saya?

Dr Sri Viknarajan 4 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Kami mungkin tidak boleh mengulas dengan tepat kerana tidak menilai tahap bunyi tersebut. Setiap orang juga ada tahap ketahanan tersendiri terhadap rangsangan seperti bunyi, cahaya, sentuhan dan yang seumpama dengannya.

Oleh itu, jika perkara ini menganggu perhubungan anda dengan orang sekeliling, saya nasihatakan anda untuk berjumpa dengan pakar psikiatri. Masalah kesihatan mental memerlukan penilaian rapi agar diagnosis dan rawatan yang tepat dapat diberikan. Maklumat yang anda berikan memerlukan sedikit penjelasan dan sebaiknya dilakukan bersama doktor pakar psikiatri. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor psikiatri bagi membuat penilaian kesihatan mental. Anda boleh pergi ke klinik kesihatan kerajaan untuk membuat surat temujanji dengan doktor psikiatri di klinik mereka atau hospital. Sekian

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 06:39:31 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Psikiatri tentang masalah psikiatri secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Gemuruh dan cemas bila berhadapan dengan ramai orang Saya selalu berasa cemas dan gemuruh bila berhadapan dengan ramai orang dan berasa seperti ditertawakan bila saya melakukan sesuatu hal Baca lagi...
30 hari
Sulit
Ketagihan ketum saya nka bererti dari ketagihan Sya tak lagi minum air ketum. Ada ubat tak boleh bamtu sya dlm ketagihan ketum Baca lagi...
36 hari
Sulit
Desperation dan mental Saya rasa , saya mempunyai masalah desperation atau mental. Saya jadi cepat marah , sakit hati , memberontak , geram . Saya dah mempunyai 2org anak masih kecil. Bila menyusu saya rimas dan kadan… Baca lagi...
21 hari
Sulit
I’m uni students, 19 y/o female hi! saya student berumur 19 tahun. saya selalu berasa nervous sampai rasa mual2 atau terus muntah. sebelum ni waktu presentation,saya rasa takut sampai rasa nak pitam. kadang2, perut pun terasa… Baca lagi...
4 jam
amiraaisyah333
Bakal tunang saya Ketagihan Air Ketum dan Sukara Untuk Berhenti Bakal tunang saya Ketagihan air ketum… Dia sekarang berumur 20tahun…dia telah mula menambil ketum sejak berumur 16 tahun… Skrg dia ingin berkahwin dan berhenti namu dia tidak boleh… Hnya berhenti minu… Baca lagi...
24 hari
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15