Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Susah bernafas sewaktu telan air liur

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 19, 2021 9:45 AM

Sulit 2 bulan

Saya positif covid 28/5/2021. Saya discharge 6/6/2021. Covid saya merupakan tahap 3. Sayamempunyai sedikit selsema sejak 2 hari lepas. Saya mempunyai batuk semenjak positif covid. Hari ini saya sukar bernafas apabila dalam keadaan baring bila hendaklah telan air liur. Saya boleh menarik nafas dengan panjang tanpa masalah.Kesukaran bernafas akan berlaku bila saya menelan air liur. Apabila saya batuk kadang-kadang sahaja keluar kahak berwarna putih dalam kuantiti yang sikit.Apakah keadaan saya ini disebabkan kahak?ianya akan menjadi teruk bila waktu malam.

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan anda.

Untuk makluman anda, ramai pesakit dengan jangkitan covid akan menyembuh dalam beberapa minggu. Sebilangan orang akan mengalami keadaan pasca COVID. Keadaan pasca-COVID dapat menyebabkan masalah kesihatan baru, kembali, atau berterusan yang boleh dialami sepanjang empat atau lebih minggu setelah dijangkiti oleh COVID-19. Gejala umum yang dialami adalah contohnya sesak nafas, batuk, selsema, berkahak, kelesuan, jantung berdebar, sakit kepala, sakit sendi dan otot, sukar tidur, sakit kepala, pening dan sebagainya.

Oleh itu, jika gejala anda jadi semakin teruk, anda perlulah menghubungi 999 ataupun merujuk kepada doktor anda atau menghubungi talian CPRC di 0388810200/+60178429454.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk konsultasi secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Mon Jul 19 2021 09:45:17 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19