Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tempoh menunggu keputusan swab test

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 23, 2021 5:57 PM

Sulit 7 bulan

Hai kenalan saya ada buat swab test di klinik kerajaan. Keputusan dalam 3 hari tapi masih tidak terima call pada hari ke-4. Perlu teruskan kuarantin sampai 10 hari atau boleh tanya keputusan terus dengan melayari mana2 pautan web? Perlukan segera sebab ia berkaitan tempoh cuti kerja yang diberikan kepada kenalan tersebut terhad.

Dr Ramzdhan 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami memahami bahawa anda ingin mengetahui tentang tempoh menunggu keputusan ujian saringan COVID-19 bagi kenalan anda. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman pihak anda, keputusan swab test kebiasaannya mengambil masa dalam 24 hingga 48 jam. Namun begitu, tempoh ini boleh menjadi lebih lama sekiranya ramai yang menjalani ujian tersebut. Pihak anda juga boleh menghubungi klinik kerajaan tempat kenalan anda melakukan ujian saringan tersebut untuk kepastian.

Jika anda mempunyai kontak rapat dengan individu yang disahkan POSITIF COVID-19 ataupun anda memiliki sebarang gejala COVID-19, anda dinasihatkan untuk kuarantin kendiri sementara menunggu hasil ujian tersebut.

Untuk makluman anda, menurut WHO, simptom-simptom COVID-19 yang lebih lazim dilaporkan ialah:

Demam (lebih daripada 37.5 darjah celsius)
Keletihan
Batuk
Lenguh dan sakit sendi
Sakit tekak
Sakit kepala
Kesukaran bernafas
Hilang deria bau

Akan tetapi, gejala COVID-19 yang dialami oleh seseorang individu ke individu yang lain adalah berbeza.
Jika anda mempunyai pertanyaan tambahan, anda boleh menghubungi doktor kami secara atas talian bagi mendapatkan penerangan lebih lanjut bagi mengenai hal ini.

Anda juga boleh menghubungi Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis ( CPRC ) bagi mendapatkan informasi tambahan.

Talian CPRC:
0388810200
+60178429454
cprc@moh.gov.my
Kami berharap penerangan ini dapat membantu anda.
Terima kasih

Sila klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Klik di sini untuk dapatkan kit ujian COVID-19 Kendiri RTK Antigen Air Liur yang lebih murah, mudah digunakan serta tidak perlu ambil sampel dari hidung atau tekak. Anda boleh lakukan ujian saringan sendiri di rumah!

Dikemaskini pada: Fri Jul 23 2021 17:57:40 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19