Promosi eFarmasi Terkini
Tanya soalan PERCUMA
Tanya Doktor
Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit rahang tmd dan ketap gigi

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Oktober 19, 2020 4:00 PM
Sulit 43 hari

Hello doktor, saya remaja 19 tahun, ada mengalami sakit rahang dari tahun lepas. Beberapa kali pergi doktor, certain cakap gigi bongsu, certain cakap benda normal. Mulut saya tak leh buka luas sangat (muat 3 jari ja), telinga selalu sakit, sometime gigi saya sakit, mula jadi rasa sebelah kiri ja, now dah rasa dua dua belah. Soalan saya, lately ni saya rasa setiap kali saya tidur gigi saya macam tarik gigi lain, rasa macam ketap gigi except mulut saya senget, saya dah beberapa kali rasa benda yang sama the next morning mesti sakit ja rahang tu, tapi saya tak sure boleh ka ketap gigi mcm tu atau pun just perasaan saya doktor? Ada ka keadaan macam tu? Minta penjelasan doktor

Dr Sri Viknarajan 43 hari
General Practitioner

Hai, terima kasih kerana menghubungi kami untuk bertanyakan masalah anda. Saya fahami kebimbangan anda pada masa ini tentang masalah gigi bongsu.

Berdasarkan makluman yang anda berikan, saya menasihatkan anda untuk pergi ke mana-mana klinik pergigian kerajaan untuk pemeriksaan lanjut. Untuk makluman anda, sekiranya Doktor gigi yang memeriksa anda mengatakan gigi anda perlu dicabut, prosedur itu akan dilakukan di klinik tersebut. Namun sekiranya prosedur tersebut tidak disediakan di klinik tersebut, Doktor akan membuat surat rujukan untuk anda ke klinik berpakar atau hospital.

Berdasarkan keterangan anda, sakit rahang yang anda alami dan masalah gigi anda memerlukan maklumat lanjut supaya kami boleh membuat rumusan.

Dapatkan penjagaan terbaik untuk kesihatan mulut anda. Kerana senyuman anda begitu berharga.

Sila berjumpa dengan Doktor Gigi untuk maklumat lanjut tentang kondisi anda. Untuk mengetahui lebih mendalam tentang kondisi yang anda sedang alami, anda juga boleh mendapatkan konsultasi dengan doktor kami di ( DoctorOnCall ) secara peribadi. Terima kasih.

penyebab-gusi-bernanah-dan-cara-mengatasinya-yang-tepat-1566300166

Dikemaskini pada: Mon Oct 19 2020 16:00:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Bedah Mulut & Pergigian tentang gigi & gusi secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA