Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Adakah orang yg mempunyai badan yg terlalu kurus boleh jogging?

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Oktober 5, 2022 9:50 AM

Sulit 5 bulan

salam sejahtera doc. saya wanita berumur 20 tahun, tinggi 149cm dan berat badan saya 30kg. saya mempunyai badan yg terlalu kurus. saya ada melakukan workout dan sedikit exercise untuk mendapatkan berat badan yg saya nak. selain makan dengan byk, minum susu dan workout. apakah patut saya berjogging sekali untuk menaikkan berat badan saya? saya nk tanya, apakah jika saya jogging, akan membuatkan badan saya menjadi semakin kurus atau sebaliknya? harap doc bantu menjawab persoalan saya. terima kasih

Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Dr Ramzdhan 5 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera.

Terima kasih ke atas soalan anda. Saya akan cuba membantu.

Joging merupakan satu senaman yang amat popular dalam kalangan masyarakat. Ia merupakan aktiviti larian yang dilakukan dengan kadar yang perlahan.Tujuan utama adalah untuk meningkatkan kecergasan fizikal dengan mengurangkan tekanan pada badan. Kalau senaman ini dilakukan dalam jarak jauh, ia menjadi satu bentuk latihan ketahanan aerobik yang baik untuk anda.

Berikut adalah faedah berjoging:

  • Meningkatkan kekuatan tulang
  • Membina otot
  • Mengekalkan kesihatan minda
  • Baik untuk jantung
  • Menguatkan sistem imun

Bagi anda yang ingin menambah berat badan dan jisim otot, anda mungkin sering dinasihatkan untuk mengelakkan senaman kardio seperti berjoging. Walau bagaimanapun, anda masih perlu melakukan kardio untuk mengekalkan tahap lemak dalam badan dan menjaga kesihatan jantung anda.

Walaupun jogging telah terbukti memberi manfaat kepada mereka yang ingin menambah jisim otot dan berat badan, ia boleh memberi kesan kesan negatif terhadap kesihatan anda jika dilakukan terlalu kerap. Konsultasi doktor ataupun jurulatih kecergasan adalah penting untuk mendapatkan nasihat yang sesuai untuk mecapai matlamat anda

Anda boleh menghubungi kami untuk bercakap dengan doktor kami
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Wed Oct 05 2022 09:50:10 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.