Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Baby 3 bulan selsema n batuk

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 6, 2019 2:21 PM

zirarahman 10 bulan

Baby saya selsema n batuk sampai tak bleh tido… Suhu bila di check 37.2…adakah dia demam… Saya dah rujuk doktor di klinik kesihatan… Dr bagi ubat titis sahaja… Dah titis mcm tak de kesan…perlu kah saya bagi paracetamol… Utk meredakan flu tu

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 10 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, demam adalah salah satu reaksi tubuh yang utama akan terjadi apabila terkena jangkitan. Suhu bayi dianggap demam apabila melebih 37.5. Sebetulnya, paracetamol adalah ubat yang berfungsi untuk menurunkan panas dan menghilangkan sakit. Justeru, pemberian paracetamol terhadap bayi anda tidak akan menghilangkan flu tersebut.

Flu pada bayi biasanya disebabkan oleh virus yang mana tiada ubat pembunuh virus, akan tetapi terdapat ubat untuk mengurangkan gejala-gejala seperti demam, dan batuk. Seandainya bayi anda mempunyai tanda dan gejala seperti dibawah, segeralah bawa ke doktor sekiranya bayi anda:

  • Tidak kencing seperti biasa
  • Mempunyai suhu lebih tinggi daripada 37.5
  • Seperti kesakitan atau rimas
  • Mata merah, kuning
  • Susah nafas
  • Batuk berterusan atau batuk sampai muntah atau berdarah
  • Hingus tebal dan berwarna kehijauan
  • Menolak makan atau minum

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Aug 06 2019 14:21:48 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Bayi sebulan demam & Sembelit Slmt petang doc, sy nak tanya… dlm 2,3 hari ni suhu badan anak saya 36.9 - 37.5 turun naik mcam tu…nafas baby mcam ada kahak… dah titis ubat air garam tpi still mcm tu jgk… baby menyusu mcam bia… Baca lagi...
33 hari
Sulit
Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Baca lagi...
33 hari
Sulit
Daya tahan bayi bawah setahun Apa makanan tambahan yang sesuai untuk bayi bawah setahun… I mean vitamin or other supplements… Untuk kuatkan antibody Baca lagi...
24 hari
Sulit
Susu formula untuk bayi G6PD. Adakah bayi allergic terhadap soya? Hi doctor. Saya nak tanya berkenaan bayi saya yang baru lahir mempunyai G6PD. Adakah dia allergic terhadap susu formula yang mengandungi soya ? Susu formula apa yang sesuai untuk bayi yang mempu… Baca lagi...
25 hari
Sulit
Anak pendek 138cm darjah Lima Saya rasa anak saya kurang kalisum Baca lagi...
11 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi