Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Baby umur sebulan,nafas mcm berkahak

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Ogos 22, 2019 1:58 AM

Sulit 10 bulan

normal kan baby sy berkahak, baby sy minum susu formula… nafas dye cm berkahak, buat mase ni tido dye ok, cume kalau nk menyusu botol tu, agak mcm susah disbbkan kahak tu, anak sy xde batuk n selsema pun… doktor tlg jelaskan untuk sy… terima kasih

Dr Sri Viknarajan 10 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, maklumat tambahan diperlukan bagi definisi nafas berkahak anak anda. Hal ini kerana, sekiranya anda mengatakan mengenai gejala batuk berkahak, maka terdapat beberapa punca yang boleh disiasat. Pada masa kini anda perlu memantau sekiranya anak anda boleh menyusu ataupun tidak, terdapat muntah, warna tahi anak anda serta berat anak anda. Sekiranya terdapat perubahan drastik mengenai perkara-perkara yang dinyatakan diatas berserta gejala demam atau batuk, maka anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Aug 22 2019 01:58:27 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Kesihatan Kanak-Kanak dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Demam 3 hari dan perli ke klinik @hospital semula Anak saya umur 7 bulan. Pada 9/7/20 anak demam. Hari ini 11/7/20 anak masih demam. Hari ini suhu anak 38.0,38.5 dan 38.9 walaupun diberikan ubat demam. Perlu saya bawa anak ke klinik semula untu… Baca lagi...
3 hari
Sulit
Demam 3 hari dan ada biji belakang telinga Anak sy umur setahun demam panas lebih 3 hari. Suhu 38 - 39.1c. Ada cirit birit.Wlupun selepas ambil supp, paracetemol, jerlum dgn air, suhu dia turun sedikit dan kemudian naik semula. Sudah bua… Baca lagi...
50 hari
Sulit
Badan anak panas tapi suhu normal Hi doktor, Saya nak tanya kenapa badan anak saya (2 tahun) panas tp bila diperiksa guna thermometer, suhunya normal 36.5.dia tidak menunjukan simptom demam dan aktif seperti biasa. Thanks Baca lagi...
15 hari
Sulit
Suhu badan tidak stabil, cirit birit dan pening kepala Sy nak tnye, sekiranya anak sy berusia 2 dan 4 tahun mengalami suhu badan yidak stabil kejap panas kejap tidak, mengalami cirit birit dan pening kepala adakah ianya ada kaitan dengan covid19…sel… Baca lagi...
52 hari
Sulit
Ruam merah seluruh badan Hai doktor, saya dapat 2 org anak saya yg berumur 10 tahun dan 6 tahun mempunyai ruam merah seluruh badan termasuk tapak tangan dan kaki. Anak umur 10 tahun ada gejala demam sblm muncul ruam sel… Baca lagi...
53 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi