Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bacaan gula darah yang tinggi pada waktu petang

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Disember 24, 2020 1:41 PM

Sulit 2 bulan

Salam sejahtera. Sy dikesan ada diebetis selepas ujian darah utk pembedahan pada bulan Jun yang lalu. Doktor ada membekalkan ubat dan surat rujukan ke hospital berdekatan. sy telah pergi ke hospital berdekatan utk check up dan membuat test HBA1C tetapi selepas habis checkup doktor berkenaan tidak memberi tarikh temujanji seterusnya sehingga ubat yg dibekalkan habis. skrg sy tidak mengambil apa² ubat diebetis. result HBA1C pun sy tidak tahu pergi kemana. skrg sy hanya menjaga permakanan sy dan memantau bacaan gula darah sy secara berkala. sy amalkan diet Suku suku separuh dan menolak secara total makanan bergula dan manis. sy juga menggunakan beras herba poni yg dikatakan bagus utk pesakit kencing manis. utk maklumat doktor, bacaan gula sy pada waktu pagi adalah sekitar 4.7 mmol/L. sebelum makan tghari (1200H) bacaan gula masih sama seperti pagi. selepas 2 jam makan tengahri bacaan gula sy sekitar 6 mmol/L. sebelum makan malam( 1800H) bacaan gula sy sekitar 5 mmol/L. akan tetapi bacaan 2 jam selepas sy makan malam adalah sekitar 9 mmol/L. knp bacaan gula sy pada waktu itu agak tinggi sedangkan menu yg sy makan adalah sama dgn menu tgahri. sy stress bila melihat bacaan gula sy waktu ptg. ap patut sy lakukan? terima kasih atas perhatian doktor.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Hai, terima kasih kerana berhubung dengan kami untuk bertanyakan persoalan yang berlegar di fikiran anda.

Berdasarkan keterangan anda, kami amat memahami apa yang anda lalui. Anda diminta untuk terus mengambil makanan yang sihat dan mengikut piramid makanan. Banyakkan sayuran dan buah dalam diet anda.

Dapatkan kesihatan yang berpanjangan, hindari kencing manis dari awal

Berikut merupakan antara rawatan bagi penyakit kencing manis :

  • Mengubah gaya hidup : pesakit digalakkan untuk mengurangkan berat badan, melakukan senaman sekurang kurangnya 30 minit sehari dan tiga hari seminggu, makan makanan yang lebih berkhasiat termasuklah sayuran, buah buahan dan makanan rendah gula dan karbohidrat.
  • Metformin : merupakan ubat utama yang diberikan setelah pesakit disahkan menghidap diabetes. Ubat ini akan mengurangkan penghasilan gula dalam hati dan meningkatkan sensitiviti insulin dalam badan
  • Sulfonylurea : ubat ini digunakan untuk meningkatkan kadar insulin dalam badan manusia. * Thiazolidinediones : meningkatkan sensitiviti insulin dalam badan.
  • DPP4-Inhibitor : mengurangkan kadar gula dalam darah.
  • Insulin : injeksi insulin untuk meningkatkan kadar insulin dalam badan.

Ketahui tentang penyakit kencing manis dengan lebih mendalam. Pakar Endokrinologi boleh membantu anda.

Penyakit kencing manis memerlukan rawatan yang spesifik untuk setiap pesakit dan memerlukan pengawasan daripada doktor. Oleh itu, dinasihatkan untuk anda merujuk kembali dengan doktor di hospital berdekatan untuk mendapatkan pemeriksaan menyeluruh serta rawatan susulan.

Anda boleh berhubung dengan kami di ( DoctorOnCall ) untuk mendapatkan konsultasi secara peribadi dengan Pakar. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Dec 24 2020 13:41:20 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80