Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bekam untuk pesakit diabetes

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 21, 2020 10:58 AM

Sulit 6 bulan

Saya wanita berumur 53 tahun. Saya disahkan mempunyai diabetes dan bacaan gula saya 22. Kalau saya berbekam lintah atau bekam cup, ada apa-apa pantang larang yang perlu saya patuhi?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Untuk makluman anda, kaedah berbekam lintah atau menggunakan cawan merupakan salah satu tradisi yang digunakan secara luas di negara Malaysia dan juga telah diamalkan oleh pengamal ubat tradisi pada zaman Cina purba.

Dapatkan kesihatan yang berpanjangan, hindari kencing manis dari awal !

Walaubagaimanapun, terdapat tiada kajian atau bukti yang menyokong penggunaan berbekam keatas masalah kencing manis yang diketahui sehingga kini. Kami sarankan anda untuk tidak bergantung pada kaedah berbekam untuk merawat masalah kencing manis yang anda tengah hadapi. Sila berjumpa dengan doktor anda yang berdekatan untuk bertanyakan lebih lanjut mengenai penggunaan berbekam atas kesihatan am anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tambahan, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Ketahui tentang penyakit kencing manis dengan lebih mendalam. Pakar Endokrinologi boleh membantu anda.

Dikemaskini pada: Mon Sep 21 2020 10:58:42 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19