Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bekas pesakid covid dan isteri

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Julai 23, 2021 5:00 PM

Sulit 2 bulan

Suami sya positif covid pada 16/6 dan kena pergi kuarantin,pulang k rumah 25/6…skarang masih perlu k suami tidur bilik asing?betul k sebarang cecair dari bekas pesakit covid boleh jangkiti orang lain?boleh k bersama dengn bekas pesakid covid19 tanpa pemakai kondom?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih atas soalan yang diajukan.

Untuk makluman anda, pesakit Covid-19 yang telah pulih tidak akan menyebarkan virus kepada orang lain. Kajian menunjukkan bahawa kebolehjangkitan seseorang individu yang positif Covid-19 menurun kepada tahap rendah selepas 10 hari dari hari pertama gejala. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang sekiranya suami anda menyebarkan jangkitan kepada anda.

Suami anda juga telah pulang dari pusat kuarantin, bermakna dia telah disahkan sihat dan tidak lagi berpotensi menyebarkan virus. Anda boleh berinteraksi dan berhubung dengan suamai anda seperti biasa.

Anda boleh menghubungi talian CPRC untuk maklumat yang lanjut.

Hubungi kami secara atas talian untuk konsultasi secara peribadi sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut.

Kami berharap jawapan ini membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Klik di sini untuk dapatkan kit ujian COVID-19 Kendiri RTK Antigen Air Liur yang lebih murah, mudah digunakan serta tidak perlu ambil sampel dari hidung atau tekak. Anda boleh lakukan ujian saringan sendiri di rumah!

Dikemaskini pada: Fri Jul 23 2021 17:00:09 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19