Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Berak tak puas dari tahun lepas

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 14, 2020 4:56 AM

Sulit 24 hari

Saya tahun lepas pernah kena sembelit dan sampai sekarang ni saya masih lagi rasa tak puas berak.kadang2 bila berak tu ada lebihan taik yang tak boleh nak neran saya perlu guna jari .saya bimbang dengan masalah ni.kenapa ye doktor

Dr Sashini Seeni 24 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, berak tidak puas boleh terjadi disebabkan beberapa perkara seperti:

  • Buasir
  • Ketumbuhan pada rektum
  • Sembelit
  • Divertikulum
  • Inflammatory bowel disease

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut beserta pertanyaan tentang sejarah kesihatan anda yang lebih teliti. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Jul 14 2020 04:56:53 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Najis Abnormal dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Sembelit luka pedih ditepi dubur Saya berumur 23 tahun …beberapa hari lepas saya mengalami sembelit sehingga ada luka betul2 ditepi dubur saya sehingga kalau terkena air atau buang air kecil terasa sangatlah pedih …soalan saya… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Consume ubat sembelit Saya dh makan ubat sembelit oleh doktor yg sarankan , saya cirit setiap kali makan ubt sembelit dn saya rasa mcm ade wrna hitam di cirit saya itu . Apakah itu disbbkn pemakanan saya sebelum ini Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Sembelit dan Cirit birit disertai dengan darah Saya mengalami sakit perut dan terus ke toilet utk membuang air besar , saya mengalami sembelit dan berasa sakit sms meneran. Selepas feces pertama keluar agak keras feces seterusnya cirit dan t… Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Najis besar dan keras Anak saya berumur 8tahun sering keluar najis besar dan keras.apa rawatan yang saya perlu laku kan? Baca lagi...
32 hari
Sulit
Ada ketulan kecik pada bahagian tepi dubur Assalamualaikum, saya seorang gadis berumur 24tahun. Dlm beberapa bulan lepas, saya ada berak. Then najis tu terlalu besaq smpaikan bahagian dubur saya terluka. And skrg dlm minggu lepas saya ad… Baca lagi...
34 hari
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >