Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Berterusan rasa sengal, menekan dan kebas dibahagian kiri badan dan kadang kadang disertai tak puas bernafas

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 18, 2021 6:52 PM

Sulit 2 bulan

Sy lelaki brumur 35thun, berat 100kg dn tnggi 170cm…tangan kidal…mngidap pnyakit GERD anxiety sejak 2015, sudah pulih dan kembali sakit sekitar 2 thun kblakangn ni…simptom yg lbih kurng same sperti asid naik ketekak, sentiase sendawa angin, vertigo, berpeluh, cpt lelah tpi sjk skit smula ni sy sering sakit dada kiri tembus ke kawasan belikat kiri, tangan kebas kadang kadang disertai x puas nafas, berpeluh dan sering mhu mnarik nafas dalam untuk legakan rasa x slesa pada dada, tpi kadang2 sukar utk tarik nafas dalam…sy dah byk kali buat test ECG, kputusn normal, termasuk test scan jantung dn treadmill pd hjung thun lps kputusn jugak ok, dn doc bgthu sy mngidap gerd shj, tiada mslh jntung…yg trbaru pd awal thun ni sy ade buat full medical checkup di klinik swasta jugak xde mslh yg brkait dgn jntung, cume bacaan asid urik tnggi dan thp kolestrol yg sdikit tnggi, dn skit otot bhgian kiri bdn dn sarankn sy jalani fisiotrapi…mslh sy skrg simptom yg sy rase mmg mmbimbngkn sbb seakan2 mslh jantung…bleh doc bntu beri pnerangn teprinci tntg mslh ksihatn sy ni, sbb jika sy pergi cek diklinik hospital bimbang jawabn dn kptusn yg same yg sy akn trime

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan anda.

Soalan anda adalah berkaitan dengan masalah gejala anda, seperti sakit dada kiri tembus ke belikat, tangan kebas serta sesak nafas. Anda juga mempunyai sejarah GERD dan anxiety yang ditemui. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman anda, sakit dada dan sesak nafas yang anda alami tersebut adalah gejala umum disebabkan oleh penyakit yang anda hadapi, GERD atau anxiety. Selain itu, kebas tangan juga adalah salah satu gejala untuk anxiety, ataupun punca lain seperti, kesan sampingan perubatan, kelemahan otot, penyakit gangguan saraf, masalah penyakit jantung dan sebagainya.

Berdasarkan terangan anda, anda telah menjalani penyelidikan seperti ECG, scan jantung dan stress ECG, serta keputusan menunjukkan jantung anda normal. Anda juga dicadangkan untuk menjalani fisioterapi sebagai sesuatu rancangan rawatan. Anda boleh mengikut nasihat dan rawatan doctor anda berikan. Jika anda masih keragu, untuk mengetauhi punca penyebab gejala anda, terangan dan sejarah yang jelas diperlukan, serta ujian tambahan dan penyelidikan lebih lanjut.

Oleh itu, anda perlulah merujuk masalah ini kepada doktor anda dengan lebih lanjut.
Anda juga boleh menghubungi kami untuk konsultasi secara atas talian agar kami boleh membantu anda.

Kami berharap jawapan ini membantu anda.
Terima kasih.

Sila klik pada link ini untuk bercakap dengan doktor.
Sila klik di sini untuk bercakap dengan Doktor Pakar Psikiatri

Dikemaskini pada: Sun Jul 18 2021 18:52:30 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19