Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Cara rawat psoriasis kulit

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Februari 19, 2019 4:17 AM

amierah 17 bulan

Apakah cara rawat psoriasis kulit?

Dr Ramzdhan 17 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera! Terima kasih kerana bertanyakan soalan.

Psoriasis ialah sejenis penyakit kulit di mana kulit pesakit menjadi tebal pada kadar yang lebih cepat berbanding dengan orang biasa. Psoriasis merupakan sejenis penyakit kronik yang tidak boleh disembuhkan.

Penyakit psoriasis boleh dikawal dengan menggunakan ubat sapu dan ubat makan untuk mengurangkan penghasilan kulit yang baru.

Terdapat pelbagai jenis ubat sapu yang boleh digunakan untuk mengurangkan gejala kulit mengelupas. Krim atau salap pelembap adalah penting untuk mengekalkan kelembapan kulit dan mengurangkan kulit yang mengelupas.

Krim pelembap biasanya harus disapu selepas mandi untuk mengelakkan kekeringan kulit. Selain itu, terdapat krim yang boleh mengehadkan penghasilan kulit yang berlebihan. Krim-krim ini menggunakan bahan-bahan seperti:

  • Coal tar (arang)
  • Steroid
  • Vitamin D
  • Asid retinoic

Terapi cahaya UVB juga digunakan untuk mengurangkan kulit yang mengelupas. Bagi pesakit yang mengalami komplikasi seperti sakit sendi atau pesakit yang mengalami tanda-tanda kulit yang lebih serius, ubat makan akan diberi untuk mengawal simtom-simtom psoriasis tersebut.

Dikemaskini pada: Tue Feb 19 2019 04:17:08 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Dr Ilias Yee 17 bulan
General Practitioner

Selamat petang! Terima kasih atas soalan anda.

Psoriasis adalah keadaan kulit biasa yang mempercepatkan kitaran hidup sel-sel kulit. Ia menyebabkan sel-sel membina dengan cepat pada permukaan kulit. Sel-sel kulit tambahan menyebabkan kegatalan dan kadang-kadang menyakitkan

Psoriasis adalah keadaan autoimun. Keadaan autoimun adalah akibat serangan badan itu sendiri. Dalam kes psoriasis, sel darah putih yang dikenali sebagai sel T menyerang sel-sel kulit.

Dalam tubuh yang tipikal, sel darah putih digunakan untuk menyerang dan memusnahkan bakteria yang menyerang dan melawan jangkitan. Serangan yang salah ini menyebabkan proses pengeluaran sel kulit menjadi berlebihan.

Pengeluaran sel kulit yang berlebihan menyebabkan sel-sel kulit baru berkembang dengan cepat. Mereka ditekan ke permukaan kulit, di mana mereka menumpuk.

Pada masa ini, tiada ubat untuk psoriasis, tetapi anda boleh menguruskan simptom dengan langkah-langkah gaya hidup bagi mengurangkan psoriasis, seperti:

  • Menggunakan pelembab
  • Berhenti merokok
  • Menguruskan tekanan

Krim seperti korticosteroid dan retinoid boleh membantu mengurangkan psoriasis ringan dan sederhana.

Dikemaskini pada: Tue Feb 19 2019 07:33:46 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Psoriasis dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
amierah
Cara rawat psoriasis kulit Apakah cara rawat psoriasis kulit? Baca lagi...
17 bulan
Sulit
Ubat untuk psoriasis Abang saya mengalami penyakit psoriasis dan keadaan nya semakin teruk jika dia mengalami tekanan. Saya tahu psoriasis tiada penawar tapi apakah ubat yang boleh mengurangkan penyakit tersebut? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Psoriasis Arhropathy Saya penghidap psoriasis arthropathy selama 11 tahun dan saya ingin mengetahui ubat yang sesuai dengan saya. Sekarang ini saya mengambil ubat MTX dan Bethametason cream Baca lagi...
8 bulan
farahizzati414
Sakit kulit Psoriasis Assalamualaikum, tunang saya ada masalah sakit kulit psoriasis. Apakah cara untuk sembuh? Atau memang tidak boleh sembuh? Sudah 3 tahun dia mengalami sakit kulit psoriasis ini. Mcm2 cara dan ubat suda… Baca lagi...
15 bulan
Sulit
Kesan psoriasis kepada wanita yang TTC Saya mengalami masalah psoriasis sejak dari umur 17 tahun. Sekarang saya berumur 27 tahun , sudah berkahwin dan sedang berTTC. Saya ada menggunakan ubatan yg saya percaya mempunyai kandungan ste… Baca lagi...
29 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi