Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Dengupan jantung melaju

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 21, 2022 9:47 AM

Sulit 6 bulan

Saya lelaki dan berumur 18 tahun saya telah menghidap serangan dengupan jantung yang laju sejak berumur 14 tahun, hal ini juga menyebabkan saya rasa takut kerana penglihatan saya terhadap persekitaran saya menjadi ikut melaju saya juga mengalami sleep paralysis… Boleh kita melanjutkan perbicaraan kita di whatsaap? No:01114665715…saya ingin tahu ape penyakit saya ni… Mohon doktor

Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Dr Sri Viknarajan 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera.

Terima kasih ke atas soalan yang diberikan. Kebimbangan anda boleh difahami dan saya akan melakukan yang terbaik untuk membantu.

Kadar denyutan jantung semasa hendaklah kurang daripada 100 denyutan seminit semasa rehat. Kadar denyutan jantung yang secara konsisten melebihi 100, walaupun ketika tidak melakukan sebarang aktiviti, boleh disebabkan oleh irama jantung yang tidak normal. Kadar denyutan jantung yang tinggi juga boleh bermakna otot jantung lemah darivirus atau masalah lain yang memaksanya untuk berdenyut lebih kerap untuk mengepam darah yang mencukupi ke seluruh badan.

Degupan jantung yang cepat bukan semestinya disebabkan oleh penyakit jantung. Pelbagai faktor boleh mempercepatkan degupan jantung seperti:

  • Demam
  • kiraan sel darah merah yang rendah (anemia)
  • Tiroid yang terlalu aktif,
  • Penggunakan kafein atau perangsang seperti beberapa dekongestan yang dijual bebas.
  • Kebimbangan dan tekanan emosi

Walaupun jarang, kelumpuhan tidur juga boleh meningkatkan kadar degupan jantung, Penyiasatan lanjut perlu dilakukan untuk menentukan punca sebenar. Anda boleh bercakap dengan doktor kami untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Terima kasih dan saya harap ini menjawab soalan anda.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar Jantung

Dikemaskini pada: Wed Sep 21 2022 09:47:08 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan pakar tentang denyutan nadi & kesihatan jantung secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.