Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Emosi tidak stabil asingkan diri dari orang sekeliling

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 3:22 AM

Sulit 14 hari

Saya seorang student yang berumur 24tahun,sepanjang pkp ni saya tinggal bersama family.selama almost sebulan pkp ni emosi saya ok je,tp 3 hari lepas tiba-tiba saya rasa sedih tanpa sebab yg membuatkan saya tak mahu bercakap dengan siapa-siapa termasuk family sendiri. Saya asing kan diri dari rakan-rakan saya .makin hari makin kurang rasa tu tp still tak ade kekuatan untuk bercakap dengan orang lagi.addakah ini normal atau something is wrong with me and i need help?

Dr Sri Viknarajan 14 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • kemurungan
  • tertekan/ tekanan emosi
  • masalah hormon tiroid yang rendah
  • sindrom premenstrual
  • kurang sel darah merah

Pertama sekali tahniah kerana anda mendapatkan bantuan doktor bagi menyelesaikan masalah anda dan tidak memendam masalah tersebut sendirian. Anda disarankan untuk mendapatkan konsultasi bagi mengecualikan masalah kesihatan fizikal. Maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat.

Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 03:22:05 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Sulit
Tangan menggigil secara tiba -tiba Saya seorang pelajar perempuan. Tangan saya selalu menggigil setiap kali nak jawab peperiksaan sehingga saya tidak mampu untuk menulis dengan betul. Saya terpaksa mengambil masa 5-10 minit malah… Baca lagi...
39 hari
Sulit
Sering bercakap seorang diri Adik lelaki saya berumur 17 tahun, pada tahun lepas dia ketagih bermain handphone sehingga tidur jam 5@6 pagi. Awal tahun ini dia telah berhenti bermain game, tetapi menunjukkan simptom yang pel… Baca lagi...
39 hari
Sulit
Rasa Sedih Berpanjangan Saya mula mengalami rasa sedih berpanjangan, putus asa dan juga kecewa. Saya juga mula hilang selera makan. Adakah ini petanda kemurungan? Apa yang perlu saya lakukan? Baca lagi...
31 hari
Sulit
Rasa gemuruh apabila berhadapan dengan orang ramai Saya kerap mengalami perasaan gemuruh apabila berhadapan dengan orang ramai. Adakah ini merupakan salah masalah psikologi. Bagaimana untuk saya menghilangkan rasa gemuruh dan tidak berasa malu a… Baca lagi...
7 hari
Sulit
Jiwa tidak tenang, rasa malang saya wanita berumur 36 tahun.Masalah saya adalah senang marah, senang menangis, suka berfikiran negatif dan over thinking. Saya benci dgn bunyi bising seperti kanak2 menangis, bunyi batuk berula… Baca lagi...
32 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi