Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Emosi tidak stabil asingkan diri dari orang sekeliling

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 3:22 AM

Sulit 8 bulan

Saya seorang student yang berumur 24tahun,sepanjang pkp ni saya tinggal bersama family.selama almost sebulan pkp ni emosi saya ok je,tp 3 hari lepas tiba-tiba saya rasa sedih tanpa sebab yg membuatkan saya tak mahu bercakap dengan siapa-siapa termasuk family sendiri. Saya asing kan diri dari rakan-rakan saya .makin hari makin kurang rasa tu tp still tak ade kekuatan untuk bercakap dengan orang lagi.addakah ini normal atau something is wrong with me and i need help?

Dr Sri Viknarajan 8 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • kemurungan
  • tertekan/ tekanan emosi
  • masalah hormon tiroid yang rendah
  • sindrom premenstrual
  • kurang sel darah merah

Pertama sekali tahniah kerana anda mendapatkan bantuan doktor bagi menyelesaikan masalah anda dan tidak memendam masalah tersebut sendirian. Anda disarankan untuk mendapatkan konsultasi bagi mengecualikan masalah kesihatan fizikal. Maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat.

Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 03:22:05 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Psikiatri tentang masalah psikiatri secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Paranoid berlebihan hingga memberi tekanan kepada orang sekeliling Doktor, saya mempunyai seorang kawan yang bagi saya dia mengalami paranoid berlebihan. Dia menjalani kehidupan biasa dan normal dari kecil hingga lah ke perkahwinan.Kawan saya tidak bekerja teta… Baca lagi...
19 hari
Sulit
Jantung selalu berdebar laju Selamat petang sya seorang pesakit talasemia, dan kencing manis Sya nk tanya kenapa jantung sya selalu berdebar laju tapi sebab…kadang2 tu masa berehat tengah baring tenggok hp pun dia datang… s… Baca lagi...
2 jam
Sulit
Onani dan nafsu yg menghairah…seperti nafsu kuda di umur yg awal Saya seoarang lelaki… Saya berumur 17 tahun…saya terlalu bernafsu…selepas saya puas beronani sekali…saya tetap teruskan beronani lagi utk berejakulasi kali ke2 …bagaimana cara nk turunkan nafsu… Baca lagi...
3 hari
Sulit
Mempunyai Masalah Mental Namun Kelihatan Normal Salam sejahtera. Saya merupakan penuntut pengajian tinggi. Saya sering mengalami simptom seperti rasa kebas pada tubuh terutama pada tangan dan kaki dalam keadaan sangat lama, rasa risau dan tak… Baca lagi...
8 hari
Sulit
Mengigil apabila teringat dengan perkara yang memalukan saya perempuan 14 tahun selalu merasa mengigil,cemas,kebas,berdebar debar,memukul diri sendiri,dan shortness breath apabila teringat benda yang memalukan walaupun perkara itu sudah lama berlaku… Baca lagi...
13 hari