Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Flare up ezcema atau allergy

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 16, 2021 4:49 PM

Sulit 39 hari

Salam, anak saya kulit berbentuk seperti kena ringworm,fungus,atopic dermatitis , ezcema. Dia flare up lepas beberapa hari makan bahan yg diintro. Soalan saya apa beza allergic dengan flare up?
Nak sembuh tu agak lama makan beberapa hari. Kadang kalau dia makan tak kena terus naik, kadang amik masa 3 hari. Untuk naik kesan tu. Tapi nak sihat tu ambik masa lama.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 39 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih atas pertanyaan di atas.

Untuk makluman anda, ekzema adalah penyakit radang kulit yang boleh menyerupai pelbagai penyakit kulit yang lain. Ia sering berlaku pada kanak-kanak bawah 2 tahun. Pesakit ekzema juga sering mempunyai masalah alahan makanan.

Buat masa ini, kami tidak dapat memberi sebarang diagnosis atau cadangan rawatan yang tepat. Hal ini kerana tiada perincian simptom, pemeriksaan fizikal, sejarah kesihatan serta keputusan ujian klinikal yang sepatutnya.

Oleh yang demikian, kami menyarankan agar kenal pasti dahulu makanan yang boleh menyebabkan episod ekzema teruk pada anak anda. Anda juga boleh merujuk masalah ini kepada doktor untuk menjalani ujian alahan allergen di hospital. Ujian ini untuk mengenal pasti jenis alahan anak anda.

Masih was-was? Dapatkan bantuan pakar kulit bagi membantu masalah kulit anda!

Bagi pertanyaan lanjut, kami sarankan agar masalah ini dirujuk kepada doktor anda atau pakar kami secara atas talian. Harap jawapan ini membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Thu Sep 16 2021 16:49:07 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kulit tentang penyakit kulit secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian Swab PCR COVID-19 Ujian RTK COVID-19