Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gara memakan pill escapelle

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Jun 14, 2021 7:34 PM

Sulit 47 hari

Saya wanita berumur 30an dan telah melakukan hubungan dngan suami tetapi suami buang dalam boleh ka saya mengambil pill escapelle 2 biji serentak ?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 47 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami faham anda risau mengenai terjadinya kehamilan disebabkan anda pernah bersama dengan suami dan merancang untuk mengambil 2 biji pil perancang kecemasan dalam satu masa. Jangan risau kerana kami akan membantu anda.

Untuk pengetahuan anda, pil yang disebutkan oleh anda merupakan pil perancang kecemasan dan ia boleh digunakan untuk mencagah kehamilan. Keberkesanan pil perancang untuk mencegah dengan kehamilan boleh dikekalkan sekiranya diambil dalam tempoh masa 72 jam setelah aktiviti seksual terakhir. Anda tidak digalakkan untuk mengambil melebihi dos yang disarankan disebabkan dos hormonnya yang tinggi.

Kami sarankan anda untuk berhubung dengan doktor kami di atas talian supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor kami.

Dikemaskini pada: Mon Jun 14 2021 19:34:53 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19