Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Haid dan derma darah

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Ogos 28, 2019 12:20 PM

Sulit 15 bulan

Saya seorang gadis 21tahun. Haid pertama saya adalah pada umur 11tahun. Sejak haid pertama, saya selalu dtg haid lebih dari 14hari (istihadah). Dah berkali kali check dengan doktor, tapi saya okay. Sihat dan tiada masalah apa2. Soalan saya, dlm tempoh ni boleh atau tidak jika saya menderma darah?

Dr Ramzdhan 2 tahun
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Terdapat banyak kriteria yang akan digunakan oleh pusat derma darah bagi membolehkan seseorang itu menderma darah. Antara kriterianya adalah cukup berat badan, tidak sakit dan tidak mengambil ubat kebelakangan ini serta tidak pernah terlibat dengan hubungan seksual rambang. Anda boleh mencuba untuk menderma darah dan mereka akan memberikan anda borang untuk diisi sebelum anda boleh menderma darah. Sekiranya mereka merasakan anda tidak sihat atau tidak mencukupi kriteria derma darah, maka anda perlu menerima penolakkan mereka. Sekiranya tidak, maka anda boleh menderma darah. Sekian.

Dikemaskini pada: Wed Aug 28 2019 12:20:47 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Hematologi tentang derma darah secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19