Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hingus cair, batuk, kahak berdarah, buang air besar berdarah

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Oktober 27, 2019 10:06 AM

hasnidazahra 44 hari

Saya wanita, 20 tahun, beberapa hari sebelum ini hingus cair dan terasa hingus dan air liur masuk saluran pernafasan (masih tk yakin betul atau tak sbb pernah jadi dulu tapi ok sahaja lepas tu),semalam saya banyak batuk dan sakit tekak, kahak sy juga berdarah, sedikit sesak nafas tapi tak pasti sebab saya ada asma, sakit dada jika mula buat aktiviti berat, dan terkini apabila saya buang air, banyak sangat darah.
Harap sedikit sebanyak pencerahan

Sekian
Terima kasih

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 9 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Luka pada tekak akibat batuk berlebihan
  • Luka daripada rongga hidung mengalir ke tekak
  • Jangkitan paru-paru
  • Terdapat masalah pembekuan darah / darah cair
  • Pendarahan di dalam rongga paru-paru, saluran pernafasan atau perut

Bagi masalah buang air berdarah anda,

  • Buasir
  • Pendarahan akibat luka pada dubur biasanya akibat sembelit atau cirit birit yang kerap
  • Pendarahan dari usus besar akibat masalah seperti radang usus
  • Rectal ulser
  • Masalah pendarahan
  • Kanser usus

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Oct 27 2019 10:06:29 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Dr Sri Viknarajan 9 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Masalah darah cair
  • Jangkitan sistem pernafasan virus (Viral URTI)
  • Batuk kronik sehingga menjejaskan saluran darah kecil menyebabkan batu berdarah
  • Tuberculosis (TB)
  • Jangkitan paru- paru (Pneumonia)
  • Kanser paru- paru

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera kerana dikhuatiri anda akan mengalami komplikasi darah kurang (anemia) Klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Oct 27 2019 10:15:27 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Najis Berdarah dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Blood clot and bright red blood in my stool Hello, saya berumur 20 tahun and curious about my condition. So basically i pernah ada buasir tahap 3, but lately my stomach rasa tak selesa and rasa macam nak membuang tapi end up keluar bright… Baca lagi...
32 hari
Sulit
Berak berdarah dan sakit belakang Saya lelaki berumur 20 tahun apabila berak dan tahi mempunyai tompokan merah ade kah ia darah Baca lagi...
40 hari
Sulit
Kenapa BAB Berdarah Dan Cara untuk mengatasinya Saya wanita berusia 24tahun. Bulan lepas saya disahkan Ada Chlamydia Dan UTI. Selepas habis menerima rawatan tersebut, doc memberikan saya DOXY ANTIBIOTIC. Dan ketika itu lah saya Mula rasa susa… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Darah keluar setiap kali buang air besar. Ada rekahan luka Hi doktor sy 25 tahun dan sy yakin sy mempunyai anal fissure sejak beberapa bulan yg lalu. Setiap kali sy buang air besar sy dapati sedikit darah akan keluar. Sy tengok cermin & terdapat rekahan… Baca lagi...
52 hari
Sulit
Suami sering merasakan perut tidak selesa dan mengeras dan pembungan air besar mengeluarakan darah suami saya sering mangalami masalah perut tidak selesa dan akan mula mengeras…apabila die rasa tidak selesa pasti die akan rasa seakan mahu buang air besar dan kemudian akan mengeluarkan darah y… Baca lagi...
56 hari
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >