Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hingus cair, batuk, kahak berdarah, buang air besar berdarah

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Oktober 27, 2019 10:06 AM

hasnidazahra 3 bulan

Saya wanita, 20 tahun, beberapa hari sebelum ini hingus cair dan terasa hingus dan air liur masuk saluran pernafasan (masih tk yakin betul atau tak sbb pernah jadi dulu tapi ok sahaja lepas tu),semalam saya banyak batuk dan sakit tekak, kahak sy juga berdarah, sedikit sesak nafas tapi tak pasti sebab saya ada asma, sakit dada jika mula buat aktiviti berat, dan terkini apabila saya buang air, banyak sangat darah.
Harap sedikit sebanyak pencerahan

Sekian
Terima kasih

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 11 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Luka pada tekak akibat batuk berlebihan
  • Luka daripada rongga hidung mengalir ke tekak
  • Jangkitan paru-paru
  • Terdapat masalah pembekuan darah / darah cair
  • Pendarahan di dalam rongga paru-paru, saluran pernafasan atau perut

Bagi masalah buang air berdarah anda,

  • Buasir
  • Pendarahan akibat luka pada dubur biasanya akibat sembelit atau cirit birit yang kerap
  • Pendarahan dari usus besar akibat masalah seperti radang usus
  • Rectal ulser
  • Masalah pendarahan
  • Kanser usus

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Oct 27 2019 10:06:29 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Dr Sri Viknarajan 11 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Masalah darah cair
  • Jangkitan sistem pernafasan virus (Viral URTI)
  • Batuk kronik sehingga menjejaskan saluran darah kecil menyebabkan batu berdarah
  • Tuberculosis (TB)
  • Jangkitan paru- paru (Pneumonia)
  • Kanser paru- paru

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera kerana dikhuatiri anda akan mengalami komplikasi darah kurang (anemia) Klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Oct 27 2019 10:15:27 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Bedah Gastroenterologi tentang najis berdarah secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Blood clot and bright red blood in my stool Hello, saya berumur 20 tahun and curious about my condition. So basically i pernah ada buasir tahap 3, but lately my stomach rasa tak selesa and rasa macam nak membuang tapi end up keluar bright… Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Berak berdarah dan sakit belakang Saya lelaki berumur 20 tahun apabila berak dan tahi mempunyai tompokan merah ade kah ia darah Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Mengalami masalah berak berdarah secara bnyak dan menitik nitik Saya wanita berumur 21 tahun. Sejak kebelakangan ini. Saya sering berak keluar darah yang menitik nitik. Tetapi buasri saya x keluar. Dah di dubur saya akan rasa pedih bila najis mahu keluar… Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Berak keluar darah dan adakah berkaitan dengan keguguran saya baru disahkan hamil oleh doktor dalam 5 minggu…sy mengalami sakit perut memulas yg menyebabkan sy berak dan terlihat ada mcm cecair merah. Sy risau adakah boleh akibatkan keguguran? Tetapi … Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Berak berdarah berserta sakit dibahagian perut kiri Salam doktor, saya nak tanya mengenai berak berdarah. Semalam saya membuang air besar dan najis saya cair cuma takda berdarah. Tapi hari ini, saya membuang air besar bercampur dengan darah. 3 ka… Baca lagi...
4 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!