Tanya Doktor

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Jangkitan Bisul Berulang

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 22, 2020 1:20 AM

Sulit 2 bulan

Hi Dr.
Badan saya kerap dinaiki bisul terutamanya di ‘groin area’ dan ketiak. Jangkitan adalah berulang di mana setiap bisul akan naik setelah yang lama sembuh, dalam masa 2 bulan saya 4 kali di tempat yang berlainan. Jangkamasa untuk sembuh bagi setiap bisul adalah 1-2 minggu bergantung pada saiz bisul. Saya merawatnya dengan menggunakan antibiotik cream. Saya kerap menukar tuala mandi & menjaga kebersihan dengan sebaiknya. Apakah yang menyebabkan masalah ini berlaku?

Dr Sashini Seeni 7 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala yang anda hadapi. daripada maklumat tersebut, terdapat beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan anda mengalami gejala bisul pada ketiak dan sekitar bahagian sulit ini, antaranya:

  • Foliculitis; jangkitan pada folikel bulu ketiak/bulu alat sulit
  • Alahan terhadap bahan kimia dalam ubat ketiak atau deodorant
  • Terdapat kemungkinan deodorant yang dikatakan semula jadi masih mempunyai bahan kimia yang kurang serasi dengan kulit anda
  • Benjolan daripada kalenjar limfa yang bengkak
  • Lipoma
  • Penghidap kencing manis

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Apr 22 2020 01:20:38 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan pakar tentang bisul secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Bisul di kemaluan mngganggu masa skolah saya Saya pmpuan…17thn…since saya form2 …slalu naik bisul kat kmaluan…lepas cukur lah biasanya …tapi skrg dah tak cukur, still jugak naik…mcm mne ye? Baca lagi...
47 hari
Sulit
Bisul yang berulang di dubur sebelum datang haid saya mewakili pesakit berumur 30tahun. pesakit kerap datng bisul sebelum haid. setahun yang lepas doktor ada beri ubat antibiotik serta sabun untuk bisul. bisul tak muncul untuk 4bulan. selepas … Baca lagi...
6 bulan
Sulit
Bisul yang sudah tidak berdarah tetapi keluar cecair berwarna kuning cair Saya wanita yang belum berkhaiwn dan saya didapati terdapat bisul di alat kelamin says.kemudian bisul itu pecah Dan says telah ke hospital dan doktor beri ubat antibiotic Dan tahan sakit. Kemudi… Baca lagi...
10 bulan
crackedhead8818
Bisul tanpa mata di bahagian dada Hai. saya ada masalah bisul di bahagia dada. di tengah2 area bulu dada. pada asal nya, saya fikir itu adalah jerawat. setelah memicit berulang kali. ia menjadi bengkak. bila pergi ke clinic. itu adala… Baca lagi...
11 bulan
Sulit
Bisul kat pinggang kerap tumbuh,lebih dari 1 Saya ev,ada masalah bisul walaupun kerap mandi jaga kebersihan tetap tumbuh bisul.1bisul dah sembuh tp selepas 3mggu,ada bisul baru tumbuh lagi kat pinggang sebelah lebih dari 1. Baca lagi...
12 hari