Jerawat kat dagu dan rahang


yatieafzan82 7 bulan

Hai doc.sy mengalami jerawat non stop kat dagu dan rahang
Dah pelbagai ubat jerawat guna masih sama naik non stop. Sy google berkemungkinan ini adlah berpunca dari hormon yang tak stabil. Soklan,ap ubat yang boleh diambil untuk stabilkan kembali hormon sy. Fyi, sy ada tiga ada anak dan bersalin secara caeaserean dan telah mengikat rahim pada 2017. Pernah sekali period tak datang sebulan selepas ikat dan ada kalanya lewat.

Dr Sri Viknarajan 7 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.
Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Gejala jerawat mempunyai pelbagai sebab seperti ketidakseimbangan hormon, sindrom polisistik ovari, tekanan emosi serta merokok. Bagi mengatasi masalah ini, anda boleh mencuba langkah-langkah seperti berikut:

  • Cuci muka anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari dengan pencuci muka yang lembut
  • Elakkan daripada menggunakan kosmetik yang berasakan minyak
  • Pilih pencuci muka atau serum yang mengandungi niacinamide, salicylic acid atau benzoyl peroksida untuk mengurangkan pengeluaran minyak
  • Amalkan pemakanan sihat dan elakkan pengambilan makanan bergula tinggi
  • Bersenam untuk membaiki pengaliran darah ke muka
  • Kurangkan stress

Untuk mengatasi masalah ini secara khusus, punca masalah tersebut haruslah diketahui. Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Anda boleh berjumpa dengan doktor anda ataupun klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Last Updated: Fri Jul 12 2019 17:51:13 GMT+0800 (+08)
4.87
Tanya Doktor Dalam Talian
Dalam mesyuarat sepanjang hari?
Hubungi seorang doktor dalam talian!
Tanya Doktor dalam Talian
Anonymous
Muka berjerawat dan berminyak Muka saya merah sebab parut jerawat. Kadang kadang boleh sampai sakit tempat jerawat kerana jerawat yang keras.jerawat tu boleh tumbuh sampai ke dalam telinga. Selalu bangun mesti berminyak muka. Teri… Baca lagi...
Sulit
Jerawat dan Consume Beamoxy saya seorang lelaki berumur 29 tahun. Menghadapi masalah jerawat yang on-off. Dahulunya kronik & saya pernah undergo treatment. Bermacam ubat dah cuba but failed. Until one day saya diberi be… Baca lagi...
Anonymous
Fungal acne & gatal-gatal saya wanita 27 tahun. dalam bebrapa bulan kebelakangan ini saya mengalami masalah kulit di bahagian muka, celahan kelengkang. untuk muka, saya ada terbaca mengenai fungal acne, saya tak tahu nak atasi… Baca lagi...
alifaziera
Sakit perut +kerap kencing Saya nak tnya…haod saya tak teratur…tapi dalam bberapa hari ni kerap kencing dan perut pun bila tekan sikit jadi sakit …pinggang pun sakit sikit lah Baca lagi...
Anonymous
Belakang Badan Berjerawat Saya wanita berusia 24 tahun dan mengalami masalah jerawat pada belakang badan yang boleh dikatakan teruk juga. Saya ada membaca bahawa jerawat yang terjadi itu adalah kerana pembiakan demodex mites p… Baca lagi...
Tanya Doktor Percuma Diskaun Hingga RM12 bagi Ubat & Suplemen