Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kaki anak bengkok selepas patah

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 22, 2021 12:28 AM

Sulit 42 hari

Assalam.anak saya yang berumur 1 tahun 7 bulan telah mengalami patah kaki akibat jatuh kerusi baru-baru ini.Semasa mendapatkan rawatan di hospital,doktor telah menyimen kaki anak saya selama 2 bulan.Namun setelah 2 bulan atau setelah tulangnya bercantum,saya mendapati tulang anak saya menjadi bengkok.Pada awalnya,doktor mengatakan kaki anak saya boleh remodelling dan kembali lurus dengan sendiri kerana dia masih bayi.Namun pada pertemuan saya dengan doktor baru-baru ini,mereka mengatakan kaki anak saya semakin bertambah kebengkok.Perkara ini amat membimbangkan saya.Adakah tulang anak saya perlu dioperation?

Dr Sashini Seeni 42 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana menghubungi kami.

Berdasarkan penerangan anda, kami memahami anak anda mengalami kecederaan pada kaki sehingga patah. Anda juga memaklumkan bahawa kaki anak anda telah disimen dan kini kaki anak anda bengkok. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman anda, kaki bengkok anak anda boleh dinamakan sebagai malunion. Seperti yang doktor anda memberitahu anda, kaki anak anda boleh kembali lurus memandangkan anak anda masih kecil. Namun, ada kalanya masalah ini boleh menyebabkan kaki membesar secara membengkok. Kami menyarankan anda untuk merujuk kepada doktor untuk mengetahui secara tepat mengenai masalah anak anda. Anda boleh menghubungi doktor kami secara atas talian supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan pakar tulang.

Dikemaskini pada: Fri Oct 22 2021 00:28:24 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kanak-kanak tentang kesihatan kanak-kanak secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19