Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Keguguran atau tidak

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 17, 2020 4:14 PM

Sulit 5 hari

Saya telah menjalani ujian upt tetapi hasil ujian menunjukkan line c kabur dan line t jelas…dan satu lagi masalah sy mengalami pendarahan selama seminggu dengan sakit sengugut…adakah sy keguguran atau still pregnant lagi…

Dr Sashini Seeni 5 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, terdapat kemungkinan bagi pendarahan yang berlaku ketika awal kehamilan. Antaranya:

  • Pendarahan implantasi: Terdapat sejumlah kecil darah yang terhasil sewaktu implantasi embrio ke dinding rahim dan ia adalah sesuatu yang normal. Ia biasanya menghasilkan darah yang sangat minimum, tetapi sering berlaku pada hari yang sama dengan tempoh haid anda. Ini boleh menyebabkan seseorang wanita itu keliru sama ada ia disebabkan oleh darah haid atau kehamilan.
  • Keguguran yang terancam: Anda mungkin diberitahu bahawa anda mempunyai keguguran yang terancam jika anda mengalami pendarahan atau kekejangan di bahagian bawah abdomen. Janin sememangnya masih dalam rahim, tetapi status kehamilan anda masih dalam persoalan. Ini mungkin berlaku jika anda mempunyai jangkitan seperti jangkitan salur kencing, dehidrasi, memakan ubat tertentu atau kecederaan fizikal.
  • Keguguran tidak lengkap: Anda mungkin mengalami keguguran jenis ini jika pemeriksaan pelvis menunjukkan serviks anda terbuka dan anda masih mengalami pendarahan, pengeluaran darah beku atau tisu-tisu.
  • Ovum yang hancur: Ia berlaku apabila ultrasound menunjukkan bukti bagi kehamilan di dalam rahim, tetapi embrio telah gagal untuk terbentuk di lokasi yang betul.
  • Kematian janin di dalam rahim: Ini berlaku jika bayi yang terbentuk di dalam rahim telah mati.
  • Kehamilan ektopik: Ini berlaku apabila telur yang telah disenyawakan tertanam di luar rahim, selalunya dalam tiub Fallopian.
  • Kehamilan molar: Hasil ultrasound anda mungkin menunjukkan kehadiran tisu yang tidak normal di dalam rahim dan bukannya janin yang sedang membesar.
  • Pendarahan postkoital adalah pendarahan vagina selepas hubungan kelamin. Ia adalah normal semasa kehamilan.
  • Pendarahan juga mungkin disebabkan oleh punca-punca yang tidak berkaitan dengan kehamilan. Sebagai contoh, trauma atau koyakan di dinding faraj, dan beberapa jenis jangkitan boleh menyebabkan pendarahan.

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Kehamilan adalah saat yang indah, pastikan anda mendapat khasiat yang secukupnya untuk perkembangan bayi yang sihat.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Sat Oct 17 2020 16:14:27 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Check tentang kehamilan hai doktor .saya wanita 21tahun saya lewat haid 2hari lepas tu ada keluar flek darah selama 4hari.tapi saya check test pack tapi negatif… Kenapa ya dok? Baca lagi...
3 hari
Sulit
Gugurkan kandungan kerana mempunyai anak yang masih kecil Saya berumur 34 tahun, dan baru lepas melahirkan anak pada 3.2.2020, tetapi sekarang saya kembali hamil 4 minggu. Saya kesian pada anak saya yang kecil, sekiranya saya gugurkan yg kali ini, adak… Baca lagi...
8 hari
Sulit
Suami makan ubat anti depresi, adakah akan memberi kesan kepada janin? Salam sejahtera . Saya nak tanya, sekarang saya sedang merancang untuk kehamilan anak kedua. Suami saya sedang mengambil ubat anti depresi buat masa sekarang . Adakah akan memberi apa² kesan kep… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Mengandung, hidung terumbat, hilang deria bau Sy kerap sakit kepala walaupun selepas makan pcm. Sy juga hilang deria bau dan rasa. Adakah ia berpunca dari alahan kerana mengandung? Sy risau jika ianya merbahaya utk kandungan sy. Adakah sak… Baca lagi...
11 hari
Sulit
Batuk semasa mengandung Hi. Saya wanita berumur 28 tahun dan kini hamil 22 minggu. Saya mengalami batuk dan selesema selama seminggu. Saya telah ke klinik untuk pemeriksaan dan doktor mengesyorkan saya untuk mengambil … Baca lagi...
2 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!