Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kehamilan awal & penaykit kelamin

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 23, 2020 6:53 AM

Sulit 28 hari

Selamat sejahtera Dr,
Suami saya disahkan menghidap sifilis dan telah menjalani rawatan. Pemeriksaan terkini VDRL menunjukkan penurunan yang ketara dari bacaan 1:64 menjadi 1:16. Suami juga telah mendapatkan kepastian daripada Dr yang merawatnya sama ada boleh meneruskan niat untuk mendapatkan zuriat atau sebaliknya. Dr memberikan keizinan dan menyatakan risiko untuk pasangan adalah rendah.

Setelah tempoh itu, saya disahkan hamil. Bagaimanapun, saya masih khuatir dengan risiko jangkitan. Untuk makluman Dr, setiap bulan saya menggunakan Sifilis Test Kit untuk menguji sama ada saya dijangkiti atau tidak. Setakat ini, ujian test kit berkenaan menunjukkan negatif. Persoalan saya, adakah keputusan ujian tersebut dikira valid atau bagaimana?

Terima kasih untuk maklum balas Dr.

Dr Sri Viknarajan 28 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami menghargai anda bertanya soalan kepada kami walaupun soalan anda berunsur peribadi dan sensitif.
Kami juga ingin mengucapkan tahniah atas kehamilan puan!

Berdasarkan keterangan anda, penyakit sifilis ialah antara salah satu penyakit berjangkit seksual atau lebih dikenali sebagai sexual transmitted disease (STD). Sifilis disebabkan oleh sejenis bakteria yang dikenali sebagai Treponema pallidum . Penyakit ini berjangkit apabila seseorang melakukan hubungan seksual bersama dengan individu yang telah dijangkiti.

Selain dari ubatan, menghentikan sifilis dari merebak juga penting. Antara perkara yang boleh dilakukan untuk menghindari sifilis ialah mengamalkan hubungan seksual bersama seorang pasangan sahaja dan dia bebas daripada sifilis, menggunakan kondom, dan tidak mengamalkan seks bebas.

Kehamilan adalah saat yang indah, pastikan anda mendapat khasiat yang secukupnya untuk perkembangan bayi yang sihat.

Ubat untuk merawat sifilis bergantung kepada peringkat jangkitan sifilis, namun kebiasaanya penyakit sifilis boleh dikesan pada peringkat awal. Pesakit perlu dirawat dan mengelakkan hubungan seksual pada peringkat awal jangkitan kerana bakteria ketika ini sangat aktif dan senang tersebar kepada orang lain.

Jadi untuk menjawab soalan anda, anda dan bayi anda akan selamat daripada jangkitan sifilis daripada suami anda jika suami anda sudah pulih sepenuhnya dengan mengambil ubat sifilis sentiasa. Bagi menjawab persoalan mengapa suami anda dipanggil bersama anda pada temujanji dengan doktor, kami memerlukan lebih maklumat tentang itu.

Ubat untuk merawat sifilis pada peringkat awal ialah antibiotik. Suntikan Penicillin merupakan antara antibiotik yang paling berkesan dalam merawat sifilis.

Anda masih risau tentang sifilis? Pakar sakit puan (Gynaecologist) boleh membantu

Oleh itu anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut. Anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) bercakap dengan kami secara atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Sep 23 2020 06:53:25 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Suami makan ubat anti depresi, adakah akan memberi kesan kepada janin? Salam sejahtera . Saya nak tanya, sekarang saya sedang merancang untuk kehamilan anak kedua. Suami saya sedang mengambil ubat anti depresi buat masa sekarang . Adakah akan memberi apa² kesan kep… Baca lagi...
29 jam
Sulit
Gumpalan darah ketika mengandung hai sya bru dapat tahu sya hamil 2 mnggu lpas dan mmbuat scan doc tp doc ckap mngkin terlalu awal sbb tidak nmpak apa2 haid sya tidak teratur jd sya tidak dapat agak sudah hamil brapa lama m… Baca lagi...
5 hari
Sulit
Darah tidak berhenti selepas melahirkan Selepas bersalin ceazer saya mngambil perancang suntikan …slepas tiga bulan saya stop .sehingga sekarang darah masih belum berhenti .dh 7 bulan dah Baca lagi...
2 hari
Sulit
Mengandung, hidung terumbat, hilang deria bau Sy kerap sakit kepala walaupun selepas makan pcm. Sy juga hilang deria bau dan rasa. Adakah ia berpunca dari alahan kerana mengandung? Sy risau jika ianya merbahaya utk kandungan sy. Adakah sak… Baca lagi...
10 hari
Sulit
Keguguran atau tidak Saya telah menjalani ujian upt tetapi hasil ujian menunjukkan line c kabur dan line t jelas…dan satu lagi masalah sy mengalami pendarahan selama seminggu dengan sakit sengugut…adakah sy kegugura… Baca lagi...
4 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!