Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kenapa da lebih 2 bulan tak datang period

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: November 25, 2020 5:56 AM

Sulit 53 hari

saya berusia 23 tahun dan baru melahirkan anak perempuan yang kini berusia 10bulan. masalah saya sekarang da dua bulan saya tak datang period. saya sakit kepala, sakit badan belakang dan kadang2 belakang kanan atas perut saya sakit. saya da cek upt beberapa minggu lepas, result negative. sekarang ni, saya ragu2 nak cek, takut result still negative. hampa je nanti. saya risau saya ada penyakit lain. ada kemungkinan ke saya hamil lagi? atau kalau penyakit lain tu apa sintomnya?

Dr Sri Viknarajan 53 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami memahami dan mengambil serius dengan keluhan yang telah disampaikan. Untuk makluman anda, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan perubahan pada kitaran haid wanita. Antaranya:

  • masalah gaya hidup
    -tekanan stres
    -masalah kekurangan berat badan atau kehilangan berat badan secara mendadak
    -senaman yang terlalu banyak
    -kelebihan berat badan atau obesiti
  • penyakit-penyakit lain seperti penyakit jantung, tiroid yang terlalu aktif, kencing manis yang tidak terkawal atau menopaus pramatang juga boleh menyebabkan haid yang lewat.
  • gangguan hormon yang lain

Kelewatan haid yang diiringi dengan perut sakit pula boleh berpunca dari:

  • kehamilan
  • masalah dengan rahim, ovari atau faraj
  • kontraseptif seperti pil perancang kehamilan dan alat perancang kehamilan
  • sindrom ovari polisistik (PCOS)

Sakit kepala dan badan belakang pula boleh menajdi gejala sampingan dari kondisi puan secara keseluruhan, namun ia tetap memerlukan pemeriksaan yang lebih teliti sebelum kita merumuskan apa-apa keputusan.

Haid lewat? Dapatkan kepastian dan tidak perlu tertanya-tanya lagi.

Tambahan pula, disini saya selitkan tanda dan gejala awal kehamilan termasuk:

  • Mual, muntah & mengidam
  • Cepat letih & mengantuk
  • Sakit atau pening kepala
  • Lebih kerap buang air kecil
  • Haid terlambat
  • Cairan keluar dari kelamin
  • Suhu tubuh meningkat
  • Kejang perut
  • Sering berdebar

Tempuhi waktu datang bulan anda dengan selesa.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang kondisi kesihatan anda, atau agar rawatan yang lebih tepat boleh di laksanakan, pemeriksaan yang lebih terperinci perlu dilakukan terlebih dahulu. Antaranya:

  • analisis gejala dan sejarah pesakit yang lebih komprehensif
  • pemeriksaan fizikal
  • pemeriksaan kencing atau darah
  • pemeriksaan-pemeriksaan lain (sekiranya perlu)

Bagi mengenalpasti keputusan kehamilan anda diwaktu yang akan datang, anda dinasihatkan untuk melakukan ujian kehamilan semula dengan cara yang betul. Kecelaruan mengenai keputusan ujian kehamilan boleh disebabkan:

  • Alat ujian rosak
  • Hormon terlalu rendah
  • Cara penggunaan salah

Oleh yang demikian kami menasihatkan agar anda mendapat rawatan secara langsung di klinik ataupun hospital yang terdekat. Tambahan lagi, anda boleh berhubung dengan doktor kami secara langsung diatas talian menggunakan link yang berikut. (DoctorOnCall). Terima kasih.

Anda masih risau tentang haid lewat ? Pakar sakit puan (Gynaecologist) boleh membantu!

Dikemaskini pada: Wed Nov 25 2020 05:56:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang haid tidak teratur secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Sulit
Keluar keputihan coklat/hitam selepas seminggu haid Saya berumur 21 tahun dan belum berkahwin. Kebelakangan ini, setiap kali selepas saya datang haid selama 7-9 hari, akan keluar keputihan berwarna coklat/hitam pada seminggu selepas habis haid pa… Baca lagi...
3 hari
Sulit
Saya mengalami haid tidak teratur dan mengambil sunolut saya mengalami haid tidak teratur dan mengambil sunolut. mengapa saya sakit pinggang selepas saya makan pil tersebut. saya telah makan selama 3 hari. berapakah dos sebenar untuk haid tidak tera… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Period kelar darah sikit sikit Saya sudah period utk tempoh 10 hari. Selepas itu selang seminggu keluar lg darah utk tepoh 4-5 hari dalam kuantiti yg sgt sedikit. Selepas itu,selang seminggu, keluar lagi darah tp dlm kuantiti… Baca lagi...
7 hari
Sulit
Kitaran haid tidak teratur dan tempoh jangka haid dalam sebulan amatlah sekejap Saya remaja perempuan 16 tahun, pada awal baligh… Kitaran haid saya teratur dan normal… Manakala setelah masuk alam seklh menengah, kitaran haid saya tidak lagi normal dan hanya 4 hari sebulan… … Baca lagi...
2 hari
Sulit
Darah haid keluar dlm bentuk ketulan Saya berumur 28thn dan masih belum berkahwin. Aturan period saya teratur iaitu selama 7 hari, pada hari 1 dan 2, period saya berlaku normal dan saya mengalami senggugut, namun pada hari ke 3 at… Baca lagi...
9 hari