Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kerisauan tentang pil perancang postinor2

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 27, 2021 12:30 PM

Sulit 2 bulan

selepas bersama saya ambil pil perancang postinor2 mengikut aturannya tetapi selepas tiga hari saya muntah dan saya bimbang ubat itu tidak berkesan,apakah yang perlu saya lakukan untuk tidak hamil

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Kami memahami kebimbangan anda tentang keberkesanan pil perancangan kecemasan. Untuk makluman anda, secara umum, anda akan tahu pil perancang kecemasan tersebut telah berkesan apabila anda mendapat haid seterusnya dan haid anda kelihatan normal sekiranya cara pengambilan tablet anda patuhi dengan betul.

Namun, sekiranya anda mengalami tanda-tanda kehamilan seperti muntah, tiada haid pada bulan seterusnya, kembung perut serta perubahan mood, anda digalakkan untuk melakukan ujian untuk kehamilan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan pihak kami secara peribadi. Terima kasih

Jalinkan hubungan seks tanpa kebimbangan lagi

Dikemaskini pada: Thu May 27 2021 12:30:15 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19