Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kesan derma darah masih sakit

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mac 29, 2021 9:35 AM

Sulit 5 bulan

Saya baru saja lepas dermakan darah sy pd 7/3, dan itu kali kedua sy derma darah . Seminggu lepastu kawasan keliling di tempat derma darah itu lebam dan sakit. Skrg, lebam dh hilang tp masih terasa ada bengkak.dh dkt sebulan dh. Sebelum ni, sy tkde kena mcm ni. Adakah ini normal?

Dr Sashini Seeni 5 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda,

Derma darah selamat untuk orang dewasa yang sihat. Tidak ada risiko dijangkiti penyakit. Peralatan steril baru digunakan untuk setiap penderma.

Sesetengah orang mungkin merasa mual, ringan kepala, atau pening setelah menderma darah. Sekiranya ini berlaku, ia hanya akan dialami beberapa minit. Anda boleh berbaring dengan kaki sehingga anda berasa lebih baik.

Anda juga mungkin mengalami pendarahan ringan di tempat jarum dimasukkan. Menekan tekanan dan mengangkat lengan anda selama beberapa minit biasanya akan menghentikan pendarahan. Anda mungkin mengalami lebam di bahagian ini.

Hubungi pusat pendermaan darah jika:

  • Anda masih merasa pening, pening, atau mual setelah minum, makan, dan berehat.
  • Anda mengalami lebam yang meningkat atau terus berdarah di tapak jarum.
  • Anda mengalami sakit lengan, mati rasa, atau kesemutan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut persoalan yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk perkara ini kepada doktor emandangkan kami tidak mempunyai maklumat lengkap tentang penyakit tiroid yang anda hadapi. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Mar 29 2021 09:35:49 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Hematologi tentang derma darah secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19