Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ketulan pada kedua2 belah payudara

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Oktober 22, 2021 10:14 AM

Sulit 42 hari

hello doc,saya wanita berumur 19 tahun. pada awal bulan oktober baru2 ni saya perasan macam ada ketulan pada kedua2 belah payudara saya. bila saya pegang kedua belah payudara dan usap sedikit ketulan itu, saya dapati ketulan itu bergerak? adakah ianya normal doc? sebab sebelum2 ni saya pernah usap2 payudara dan bila usap saya tk rasa apa2 ketulan pun. tapi ketulan ni muncul baru2 ini. adakah saya ada penyakit doc? mohon pencerahan. bagaimana ketulan ini boleh terjadi pada payudara saya. terima kasih

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 42 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,

Terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang ketulan pada kedua-dua belah payudara dan kami akan cuba untuk membantu anda.

Untuk pengetahuan anda, ketulan yang timbul di payudara juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti:

  • Fibroadenoma mammae: Ketulan adalah bulat, kenyal, boleh beralih apabila ditekan, dan umumnya tidak menyakitkan.

  • Perubahan fibrocystic: perubahan payudara akibat perubahan hormon semasa kitaran haid. Benjolan yang dirasakan lembut / keras, boleh mengeras atau membesar sebelum haid, dan berasa menyakitkan.

  • Cyst adalah mudah: mereka adalah beg berisi cecair yang timbul di payudara. Dalam sesetengah keadaan sista boleh mengecut dengan sendirinya, tetapi dalam beberapa kes lain, kista boleh membesarkan sehingga ia merasa menyakitkan.

  • Fat nekrosis traumatik: benjolan yang muncul akibat trauma atau kesan pada payudara. Ketulan adalah bulat, padat dan tidak menyakitkan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan rawatan yang sesuai, sila rujuk kepada doktor ataupun doktor pakar sakit puan kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar sakit puan

Dikemaskini pada: Fri Oct 22 2021 10:14:00 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Bedah tentang sakit payudara secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19