Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Lidah terasa seperti habis minum air panas

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Jun 4, 2020 3:00 PM

Sulit 35 hari


Saya rasa tidak saya seperti terbakar… Tonsil saya bengkak dari tahun lalu kadang ok kadang tak…dan lepas tu kalau sayang pusing badan ke kanan ketika duduk dadah saya sakit tetapi bahagian kiri tidak terasa…dan saya selalu merasa seperti banyak kahak tetapi apabila saya ingin membuat ia tiada… seperti ada sesuatu di dalam leher… kadang saya mersa berkeringat dan tapak kaki sejuk…Apak ni punca kurang tidur dan selalu tidur sampai subuh pagi…Dan mandi malam…Apa kah tu tanda² paru² basah…

Dr Sashini Seeni 35 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, maklumat yang diberikan tidak mencukupi bagi memberikan jawapan yang dikehendaki. Terdapat pelbagai soalan mengenai sejarah kesihatan anda yang perlu ditanyakan.

Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jun 04 2020 15:00:08 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Sulit
Nak tanya tentang ubat escitalopram? salam sejahtera, bolehkah seseorang turunkan dos ubat (escitalopram) kerana merasakan bahawa kondisi semakin baik. Bolehkah klinik anda memberikan ubat tersebut dan apakah kesan sampingannya ? Baca lagi...
2 hari
Sulit
Result cross match blood test-antibodi tinggi Sebelum ni ayah adalah donor untuk transplant buah pinggan ibu. Semasa cross match blood test antara ibu (group darah O) dan ayah (group darah B), keputusan darah untuk ibu menunjukkan antibodi … Baca lagi...
43 jam
Sulit
Tambah bilangan otot hai doctors. sy menghadapi mslh d mna ad org yg mngatakan saya terlalu kurus. jd nak tnya mcm mna nak tambahkan bilangan otot dlm badan selain melakukan gym supaya dpt bentuk badan yg ideal? Baca lagi...
3 hari
Sulit
Period anak yang berumur 12 tahun lebih 1 bulan Anak saya berumur 12 tahun. Sudah hampir 2 bulan periodnya masih belum berhenti. Saya sudah berjumpa doktor di klinik. Buat masa ini doktor menyarankan anak makan multivitamin. Adakah saranan la… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Badan goyang ketika berdiri lama Assalam… Saya berumur 34thn… Masalah saya bila berdiri tegak rasa badan tak stabil Dan rasa nak pitam… Kepala rasa berat Dan tak selesai… Makan pun skrang kalo kunyah rasa sakit naik dari tengah… Baca lagi...
11 jam
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi